11 Nitrox Diving Tips
Σκοπός του άρθρου είναι να βοηθήσει πιστοποιημένους δύτες Nitrox να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους και τις εφαρμογές του οξυγόνου στην αυτόνομη κατάδυση.
Θα βοηθήσει όμως και μη πιστοποιημένους δύτες Nitrox να πάρουν τις πρώτες, αλλά πολύ ουσιαστικές πληροφορίες που χρειάζονται.
Και αυτό ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ακόμα περισσότερα κατά την εκπαίδευση από τον εκπαιδευτή τους.
Πριν από αυτά τα μικρά tips όμως ας κάνουμε μια γρήγορη υπενθύμιση στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υπολογίζουμε
- Μερική Πίεση – Pp
- Ιδανικό Μίγμα – Fg
- Απόλυτη Πίεση – P
Εξοικειώσου με αυτά. Χρειάζεται να μπορείς να τα υπολογίσεις πριν από κάθε σου κατάδυση και είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να τις οργανώσεις έξυπνα και στρατηγικά.
Ορολογία μιγμάτων Nitrox
Η μερική πίεση εκφράζεται ως pp που σημαίνει partial pressure.
Το ιδανικό μίγμα εκφράζεται ως Fg που σημαίνει Fracture of gas.
Δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση για το Fg, γι’ αυτό και συνήθως θα το ακούσετε επίσης και σαν Ιδανικό Αέριο ή/και Best Mix.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας είναι ότι στην περίπτωσή μας, το Fg εκφράζει το ποσοστό του οξυγόνου στο μίγμα.
Η απόλυτη πίεση (μέγιστο βάθος) εκφράζεται ως P που σημαίνει Pressure και αυτό που εννοούμε είναι η απόλυτη πίεση, δηλαδή Absolute pressure – Atmospheres (ATA).
Άρα
- Pp = Partial pressure – Μερική πίεση
- Fg = Best mix – Ποσοστό οξυγόνου
- P = Pressure – Απόλυτη πίεση (στο βάθος)

Υπολογισμοί
Για να βρώ:
Μερική πίεση (pp)
Πολλαπλασιάζω το ποσοστό οξυγόνου με την Απόλυτη πίεση
(Fg x P = Pp)
Ποσοστό του οξυγόνου (Fg)
Διαιρώ τη Μερική πίεση με την Απόλυτη πίεση
(Pp * P = Fg)
Απόλυτη πίεση (P)
Διαιρώ την Μερική πίεση με το Ποσοστό του οξυγόνου
(Pp * Fg = P)
Nitrox Tips
11 Nitrox Diving Tips
- Καλιμπράρισε τον αναλυτή οξυγόνου προτού πραγματοποιήσεις την ανάλυση του αερίου.
- Ο αναλυτής καλιμπράρεται μία φορά στην αρχή. Κατόπιν μπορούν να αναλυθούν και άλλες φιάλες. Δε χρειάζεται να τον καλιμπράρετε για κάθε διαφορετική φιάλη που θέλετε να αναλύσετε.
- Ο τρόπος που καλιμπράρεται ένας αναλυτής διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο. Περισσότερα στο μάθημα όπου θα μάθεις τουλάχιστον δύο διαφορετικούς!!!
- Άνοιξε μια φορά απότομα τη βαλβίδα της φιάλης σου πριν τοποθετήσεις τον αναλυτή οξυγόνου για να απομακρυνθούν άλατα και σκόνες. Έτσι θα αυξήσεις τη ζωή του σένσορα οξυγόνου του αναλυτή σου. Αν δεν έχεις δικό σου και χρησιμοποιείς του καταδυτικού σου κέντρου, ο ιδιοκτήτης θα σε λατρέψει
- Άνοιξε ξανά τη βαλβίδα της φιάλης εξασφαλίζοντας χαμηλή ροή και μετά τοποθέτησε τον αναλυτή στο στόμιο του κλείστρου της φιάλης. Άλλος ένας λόγος για να σε λατρέψει ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου
- Ανέλυσε με δύο διαφορετικούς αναλυτές εφόσον είναι εφικτό. Το κόστος για να αγοράσεις τον δικό σου είναι ελάχιστο. Αυτό και αν είναι ζήτημα ασφάλειας!!!
- Να αναλύεις πάντοτε το αέριο της φιάλης σου ακόμα και όταν πρόκειται για κατάδυση με ατμοσφαιρικό αέρα.
- Να μαρκάρεις τη φιάλη σου πάντοτε ακόμα και όταν πρόκειται για κατάδυση με ατμοσφαιρικό αέρα.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις υφασμάτινη ταινία – gaffer και έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο με χοντρή μύτη. Δε είναι απαραίτητα τα εργοστασιακά αυτοκόλλητα.
- Να γράφεις οπωσδήποτε το μέγιστο βάθος και τα αρχικά σου. Τα υπόλοιπα απλά δημιουργούν σύγχυση. Ή μήπως θα κάνεις πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις υποβρυχίως;;;
- Στο τέλος συμπλήρωσε το σχετικό logbook που υπάρχει στο καταδυτικό κέντρο. Αν δεν στο δώσουν, ζήτησέ το. Είναι για δικό σου καλό και ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου θα σε εκτιμήσει για την τυπικότητα και την εφαρμογή των βασικών.
Επόμενα βήματα
Είσαι ήδη πιστοποιημένος αυτοδύτης; Μπορείς να κάνεις μία δωρεάν επανάληψη της θεωρίας και των πρακτικών εφαρμογών εδώ.
Βρέθηκες σε αυτή την σελίδα από περιέργεια; Μη χάσεις την δωρεάν θεωριτική video-εκπαίδευση που θα βρεις εδώ.
Αν πάλι είσαι πιο έμπειρος, μπορείς να παρακολουθήσεις τα δύο δωρεάν σεμινάρια που θα βρεις εδώ.