You are currently viewing Οδηγός Σύγχρονου Καταδυτικού Εξοπλισμού
Οδηγός Σύγχρονου Καταδυτικού Εξοπλισμού

Οδηγός Σύγχρονου Καταδυτικού Εξοπλισμού

Οδηγός Σύγχρονου Καταδυτικού Εξοπλισμού

Ο καταδυτικός εξοπλισμός είναι από τα πρώτα θέματα που απασχολούν τους αυτοδύτες από τα πολύ πρώτα τους κιόλας βήματα.

Για τον λόγο αυτό συγκεντρώσαμε εδώ τις αποδεδειγμένα σωστότερες επιλογές που μπορείς να κάνεις. Μαζί και μερικά χρήσιμα tips για το κάθε κομμάτι του.

Back-plate

Η μεταλλική πλάτη, αλλιώς back plate, είναι η ραχοκοκαλιά ολόκληρου του συστήματος του σύγχρονου καταδυτικού εξοπλισμού.
Είναι το κομμάτι αυτό στο οποίο όσο θα αυξάνονται οι ανάγκες της εκπαίδευσης και οι απαιτήσεις των καταδύσεων, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να προθέτεις μόνο τα απαραίτητα.
Δε χρειάζεται πλέον να σπαταλάς χρήματα στην αγορά ρυθμιστών πλευστότητας τύπου γιλέκο, γιατί δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου όταν αργότερα προχωρήσεις σε επίπεδα cavern και τεχνικών καταδύσεων. Μαθαίνουμε να καταδυόμαστε και να εξελισσόμαστε δηλαδή με ένα είδος εξοπλισμού, το οποίο θα μπορεί να μας συνοδεύει ακόμα και όταν φτάσουμε στο επίπεδο της σπηλαιοκατάδυσης και των καταδύσεων με Rebreathers.

Αντάπτορας μονής φιάλης

Ο Αντάπτορας μονής φιάλης είναι συμπληρωματικό αξεσουάρ για τη συναρμολόγηση του ολοκληρωμένου συστήματος ρυθμιστή πλευστότητας για μονή φιάλη. Υπάρχουν σε δύο κατηγορίες. Ενσωματωμένοι στους ασκούς ή σαν ξεχωριστό αξεσουάρ, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις έρχεται μαζί με τις βίδες και τις ροδέλες με τις οποίες ασφαλίζει επάνω στη μεταλλική πλάτη. 

Κοπτικό εργαλείο

Κοπτικό εργαλείο. Χρειάζεται να έχεις δύο από αυτά. Το ένα προσαρμοσμένο στη ζώνη μέσης της εξάρτησης του back plate και το άλλο αποθηκευμένο σε μια από τις τσέπες της στεγανής ή αλλού που να μπορείς να έχεις γρήγορη και άμεση πρόσβαση.

Μονός ασκός – Single Tank Bladder wing


Mονός ασκός ή wing ή Single Bladder, είναι το επόμενο κομμάτι του εξοπλισμού που θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή.
Υπάρχουν ασκοί για καταδύσεις με μονή φιάλη και ασκοί για καταδύσεις με διπλές φιάλες.
Ο εικονιζόμενος είναι ένας ασκός 17kg και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δύτες επιπέδου Open Water, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. 

Μονός ασκός – Twin Tank Bladder wing

Mονός ασκός ή wing ή Single Bladder για διπλές φιάλες. Μτά το Advanced Open Water μία από τις επιλογές σου είναι η εισαγωγή στην τεχνική κατάδυση. Εκεί θα χρησιμοποιήσεις διπλές φιάλες και θα χρειαστείς μεγαλύτερης χωρητικότητας ασκό. Αυτό για να εξασφαλίσεις περισσότερη άνωση, λόγω του αυξημένου βάρους των φιαλών. Με τις διπλές φιάλες δεν θα χρειαστείτε αντάπτορα μονής φιάλης. Δες εδώ τον τρόπο συναρμολόγησης του χειριστηρίου – inflator.

Μονή φιάλη

Μονή φιάλη. Ιδανική για καταδύσεις έως 20 – 25 μέτρα βάθος. Συνήθως με κλείστρο τύπου “Κ” αλλά στα σίγουρα DIN και φτιαγμένες από αλουμίνιο ή χάλυβα – ατσάλι. Με δεδομένο ότι το σύστημα του ρυθμιστή πλευστότητας έχει κατ’ ελάχιστο τρία κιλά βάρος, είναι προφανές ότι η σωστότερη επιλογή είναι η αλουμινίου. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Δες τον τρόπο που κατακευάζονται οι καταδυτικές φιάλες εδώ

Διπλές φιάλες

Για καταδύσεις σε βάθη μεγαλύτερα των 25 – 30 μέτρων συστήνεται πλέον για λόγους άνεσης και ασφάλειας, η χρήση διπλών φιαλών. Όπως και στην περίπτωση της μονής φιάλης, έτσι και εδώ έχεις την επιλογή ανάμεσα σε αλουμινίου και ατσάλινες. Τα σύγχρονα συστήματα διπλών φιαλών είναι εξοπλισμένα με γέφυρα απομόνωσης ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάδυσης να αναπνέεις ταυτόχρονα και από τις δύο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ισορροπία του συστήματος.

Βατραχοπέδιλα

Βατραχοπέδιλα τύπου jetfins ή αλλιώς νταλίκες. Για την επιλογή του σωστού βατραχοπέδιλου, λαμβάνεται υπ’ όψη το συνολικό βάρος του δύτη (σωματικό + καταδυτικού εξοπλισμού). Όσο πιο βαρύς είναι ο δύτης, τόσο πιο σκληρά πέδιλα χρειάζεται. Το επόμενο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης όλης της γκάμας των τεχνικών προώθησης και των τεχνικών θέσης που χρειάζεται να μπορείς να κάνεις. Άλλωστε τα πόδια είναι μεγάλες μυϊκές ομάδες, που σημαίνει πως ακόμα και αν το σωματικό σου βάρος είναι μικρό, μετά από ένα χρονικό διάστημα εξάσκησης θα μπορείς να ανταπεξέλθεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη προώθηση και φυσικά γρηγορότερη διόρθωση της θέσης του υποβρυχίως.

Καταδυτική μάσκα

Μάσκα μονοοπτική ή αλλιώς frameless. Προσφέρει μεγάλο εύρος, τόσο ευθείας, όσο και περιφερικής όρασης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική.  

Μάθε πώς να την επιλέξεις εδώ

Λουράκι μάσκας – mask-strap

Ιμάντας μάσκας ή αλλιώς Mask strap αντί για το συνηθισμένο λουράκι σιλικόνης, το οποίο έχει αυξημένες πιθανότητες αστοχίας σε σχέση με τον ιμάντα. Το επίσης σημαντικό είναι ότι μπορείς να διαχειριστεί τη μάσκα σου μόνο με το ένα του χέρι. 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όχι στα καλύμματα που καλύπτουν το λουράκι σιλικόνης. Δεν σου επιτρέπουν να ελέγξεις την κατάσταση που βρίσκεται το λουράκι!!!

Ρυθμιστής πίεσης – αναπνοής

Επειδή το πρώτο επίπεδο του Technical ή του Cavern μπορείς να το κάνεις σε σχετικά σύντομο χρονικά διάστημα από την έναρξη της ενασχόλησής σου με τις καταδύσεις, προτείνουμε απευθείας την αγορά ρυθμιστών αναπνοής που προορίζονται για διπλές φιάλες. Αυτό φυσικά δεν σε περιορίζει, μιας και με την απαραίτητη τροποποίηση, να τον/τους διαμορφώσεις για χρήση με μονή φιάλη. Το ίδιο δηλαδή που μπορείς να κάνεις και με το back plate σου.

Κύριο φωτιστικό – Primary light

Κύριο φωτιστικό σύστημα κατ’ ελάχιστο 21W. Αντίθετα με ότι οι περισσότεροι ακόμα και σήμερα πιστεύουν, ο φακός δεν προορίζεται μόνο για τις νυχτερινές καταδύσεις και για να βλέπεις μέσα σε σκοτεινούς βράχους. Το κύριο φωτιστικό σύστημα, αποτελεί την μία από τις τρείς βασικές μεθόδους υποβρύχιας επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων δυτών υποβρυχίως, είτε οι καταδύσεις διεξάγονται την ημέρα, είτε τη νύχτα, είτε σε περιβάλλον οροφής όπως τα σπήλαια και τα ναυάγια. Θα πρέπει να έχει ανεξάρτητη τη μπαταρία η οποία προσαρμόζεται στο σύστημα του back plate, να έχει ανεξάρτητη κεφαλή και το βασικότερο χειρολαβή goodman handle. Η επιλογή για LED ή HID είναι δική σου!!!

Εφεδρικός φακός – Back-up light

Εφεδρικό/α φωτιστικό/α σύστημα/τα. Όπως το λέει και η ονομασία τους, τα έχουμε για την περίπτωση που αστοχήσει το κύριο φωτιστικό. Είναι και αυτό σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού, του σύγχρονου αυτοδύτη. Τις περισσότερες φορές, για καταδύσεις στην ανοιχτή θάλασσα, ένα μόνο εφεδρικό φωτιστικό είναι αρκετό. Για καταδύσεις σε περιβάλλον οροφής όμως, είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο. Τα εφεδρικά φωτιστικά προσαρμόζονται στους ιμάντες του συστήματος του back plate ακριβώς κάτω από τα D-Ring, με σκυλόκλειδο και σαμπρέλα.

Στεγανή στολή – Dry suit

Στεγανή στολή. Συνηθίζουμε να λέμε πως το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να επενδύσεις, είναι η στεγανή στολή. Με τη σωστή επιλογή θα μπορείς να καταδύεσαι τους περισσότερους μήνες του έτους, χωρίς να σε προβληματίζει η θερμοκρασία. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες και οι δυνατότητες για πραγματοποίηση καταδύσεων σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως λίμνες, cavern, σπήλαια κλπ. Επιπροσθέτως, όσο αυξάνονται οι βαθμίδες εκπαίδευσης και εμπειρίας τόσο πιο εξοικειωμένος/η θα είσαι με τη χρήση της. Το υλικό της θα πρέπει να είναι trilaminate και σε καμία περίπτωση neopren, μιας και με το neopren καταλήγουμε υπέρβαροι στο μέγιστο βάθος. Λοιπά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μπροστινό φερμουάρ, μεγάλες τσέπες στο πλάι και ίσως ουροκαθετήρα – P-Valve.

Θερμοεσώρουχο – Dry suit Undergarment

Θερμοεσώρουχο. Φοριέται κάτω από τη στεγανή στολή, υπάρχει σε διάφορα πάχη και η επιλογή του πάχους ή αλλιώς της ικανότητας θερμομόνωσης, εξαρτάται από την θερμοκρασία του νερού που πραγμτοποιούνται οι καταδύσεις. 

Σημαδούρα σήμανσης επιφανείας – DSMB

Σημαδούρα επιφανείας ή αλλιώς Surface Marker Buoy (SMB). Απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε δύτη ακόμα και από το επίπεδο του Open Water. Χρησιμεύει για την πραγματοποίηση της στάσης ασφαλείας, την ελεύθερη ανάδυση στο μπλε μακριά από τη γραμμή ανόδου – καθόδου, τον εντοπισμό των δυτών που αναδύονται μακριά από το σημείο εισόδου – εξόδου και τη σήμανση σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία σκαφών. Θα πρέπει να είναι κλειστού τύπου, να έχει βαλβίδα εκτόνωσης και βαλβίδα εισαγωγής αέρα, όμοια με αυτή του ρυθμιστή πλευστότητας ώστε να είναι δυνατή η πλήρωσή του ακόμα και με το σωληνάκι τροφοδοσίας του BCD ή της στεγανής. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη αλλά του μέτρου είναι συνήθως αρκετό και καλύπτει μεγάλο εύρος αναγκών. Δες εδώ τον τρόπο συναρμολόγησης.

Spool

Spool. Συμπληρωματικό αξεσουάρ του SMB μιας και χωρίς αυτό δεν μπορούμε να στείλουμε τη σημαδούρα στην επιφάνεια. Έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις ανάλογα με τη μορφή της κατάδυσης, όπως για παράδειγμα στην σπηλαιοκατάδυση, τη ναυαγιοκατάδυση, τη χαρτογράφηση και ο κάθε δύτης χρειάζεται να έχει πάντα δύο από αυτά. Το ένα ενσωματωμένο στο SMB και το άλλο για επίλυση πιθανών προβλημάτων ή συμπληρωματικών χρήσεων. 

Προσοχή!!! Το spool είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σου σώσει τη ζωή, μπορεί όμως και να στην πάρει αν δεν έχεις εκπαιδευτεί στη σωστή του χρήση.

Σάκος ανέλκυσης – Lift bag

Σάκος ανέλκυσης. Απαραίτητος όταν πραγματοποιούνται καταδύσεις βαθύτερες των 60 – 65 μέτρων μιας και το βάρος του όγκου των φιαλών που φέρει ο δύτης, είναι αρκετά μεγαλύτερο και το SMB δεν είναι αρκετό ώστε να κρατήσει τον δύτη μαζί με τον εξοπλισμό του. Αποθηκεύεται στο μαλακό κάλυμμα του back plate και είναι συνδεδεμένος με το reel (δες πιο κάτω). Τα χαρακτηριστικά του παραμένουν ίδια με αυτά του SMB. Δες εδώ τον τρόπο αποθήκευσης. 

Μίτος – Reel

Reel. Ένα πολύ χρήσιμο αξεσουάρ το οποίο χρησιμοποιείται εκτενός σε καταδύσεις Cavern, σπηλαιοκαταδύσεις, ναυαγιοκαταδύσεις και όχι μόνο. Απεριόριστες εφαρμογές ανάλογα με τη μορφή κατάδυσης. Αν είσαι δύτης Cavern ή σπηλαιοδύτης ή αν έχεις κάνει την ειδικότητα της ναυαγιοκατάδυσης είσαι πολύ τυχερός/η. Το reel μπορεί να σου προσφέρει χιλιάδες καταδύσεις εξάσκησης μιας και η σωστή και αποτελεσματική του χρήση είναι τέχνη η οποία και διδάσκεται και εξελίσσεται. Αυτό που χρειάζεται να εξασφαλίσεις όταν επιλέγεις να αγοράσεις το δικό σου reel, είναι να είναι κλειστού τύπου, ώστε να αποφύγεις μπλέξιμό του, περιπλοκές και γενικά δυσκολίες στη χρήση.

private-one-to-one-dives-and-courses-sea-breaze-spyros-kollas

Εδώ ολοκληρώθηκε αυτός ο συνοπτικός Οδηγός Σύγχρονου Καταδυτικού Εξοπλισμού. Πιθανές ερωτήσεις ή απορίες μπορείς να μου στέλνεις εδώ. Θα εκπλαγείς από το πόσο γρήγορα απαντάμε ?

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση