You are currently viewing Πώς να επιλέξεις Βατραχοπέδιλα και Τι να Προσέξεις

Πώς να επιλέξεις Βατραχοπέδιλα και Τι να Προσέξεις

Πώς να επιλέξεις Βατραχοπέδιλα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσεις να κινηθείς υποβρυχίως αλλά σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα βατραχοπέδιλα.

Στόχος του άρθρου είναι να βοηθήσει νέους δύτες επιπέδου OpenWater, Advanced Open Water ή και μεγαλύτερου που σκέφτονται να επενδύσουν στην αγορά του προσωπικού τους καταδυτικού εξοπλισμού, να πάρουν την σωστότερη απόφαση για την αγορά του καταλληλότερου ζεύγους βατραχοπέδιλων.

Έτυχε να βρεθείς σε κάποιο απ’ τα καταστήματα πώλησης καταδυτικού εξοπλισμού ή σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, μπροστά σε μια πληθώρα χρωμάτων και σχεδίων και να μην ήξερες πιο είναι το καταλληλότερο για εσένα;

Βάσισες την επιλογή σου στην γνώμη του πωλητή ή κάποιου φίλου σου και σύντομα διαπίστωσες ότι τελικά δεν ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή;

Πραγματική ιστορία

Κάτι παρόμοιο συνέβη και σ’ εμένα όταν προτού καλά καλά ξεκινήσω με τις εκπαιδευτικές καταδύσεις του προγράμματος Open Water στο οποίο είχα κάνει την εγγραφή μου.

Έχοντας δει (στα video) και διαβάσει (στο εγχειρίδιο) τα πλεονεκτήματα του να έχεις τον δικό σου καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς και με μικρή βοήθεια απ’ τον εκπαιδευτή μου, αποφάσισα να ακολουθήσω την συμβουλή – καθοδήγηση – παρότρυνση των ¨ειδικών¨ προκειμένου να ωφεληθώ τα μέγιστα απ’ το σπορ που είχα επιλέξει.

Έτσι με τα 96 μου κιλά, το πάθος, την λαχτάρα και την προσμονή για ατελείωτες ώρες ευχαρίστησης υποβρυχίως, βρέθηκα με ένα ζευγάρι  πέδιλα, τα οποία θα με βοηθούσαν να κινούμαι γρήγορα και άνετα προς όλες τις κατευθύνσεις υποβρυχίως.

Οι εκπαιδευτικές καταδύσεις διαδέχονταν η μία την άλλη αλλά ποτέ δεν ήταν αρκετό. Η συνέχεια δινόταν στο youtube στο οποίο μπορούσα να παρακολουθώ καταδύσεις από διάφορα μέρη του πλανήτη αλλά και ανθρώπους (δύτες και εκπαιδευτές) να παρέχουν συμβουλές, μυστικά και κόλπα.

Εκεί επίσης ήταν που είδα για πρώτη φορά τις πεδιλιές προώθησης και τις πεδιλιές θέσης που όπως ίσος αντιλαμβάνεσαι ήταν πράγματα για τα οποία δεν είχα δει ή ακούσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Απ΄ την επόμενη κιόλας εκπαιδευτική κατάδυση ξεκίνησα να εκμεταλλεύομαι τον ¨ελεύθερο χρόνο¨ προσπαθώντας να κάνω κι εγώ αυτές τις πεδιλιές, χωρίς καμιά τύχη όμως!!!

Η λύση ήρθε μετά το Advanced Open Water. Έκανα την εγγραφή μου σε ένα πρόγραμμα εισαγωγής στην τεχνική κατάδυση, στο οποίο μεταξύ άλλων θα έπρεπε να διδαχτώ και να αξιολογηθώ στις πεδιλιές προώθησης και θέσης.

Δυστυχώς τα μαλακά πέδιλα που είχα αγοράσει  δεν μπορούσαν πλέον να με βοηθήσουν στο να πραγματοποιήσω τα:

Πεδιλιές Προώθησης

Frog Kick,Mod Frog Kick,Flutter Kick,Mod Flutter Kick,

Πεδιλιές Θέσης

Backwards kick καιHelicopter Turn.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο στην πρώτη μας συνάντηση με τον καινούργιο μου εκπαιδευτή ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της θεωρίας και την διεξαγωγή της πρώτης μας πρακτικής εφαρμογής (land drills) με συμβούλεψε να αγοράσω ή να δανειστώ ένα ζευγάρι σκληρά πέδιλα (νταλίκες).

Πώς να επιλέξεις Βατραχοπέδιλα

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες βατραχοπέδιλων.
Τα ανοιχτού τύπου και τα κλειστού τύπου.

Από ‘κει κι έπειτα διαχωρίζονται ανάλογα με την σκληρότητα της λεπίδας τους.

Για την αυτόνομη κατάδυση. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα καταδυτικά μποτάκια που χρησιμοποιεί ο αυτοδύτης, τόσο για θερμική προστασία, όσο και για προστασία από γρατζουνιές και τραυματισμούς, τα ανοιχτού τύπου είναι η καταλληλότερη επιλογή.

Στην αγορά υπάρχουν τρείς κατηγορίες

Τα μαλακά:

Πρόκειται για τα βατραχοπέδιλα τα οποία έχουν αυλάκια και θυρίδες.

Τα μεσαίας σκληρότητας:

Πρόκειται για τα βατραχοπέδιλα που έχουν μόνο αυλάκια.

Και τα σκληρά ή αλλιώς νταλίκες.

Αυτό που ισχύει σε γενικές γραμμές είναι ότι:
Όσο πιο ελαφρύς είναι ο δύτης μαζί με τον εξοπλισμό του, τόσο πιο μαλακά πέδιλα χρειάζεται, ενώ όσο πιο βαρύς τόσο πιο σκληρά.

Παίρνοντας για παράδειγμα μια γυναίκα κανονικού βάρους. Με εξοπλισμό καταδύσεων αναψυχής, ένα ζευγάρι μαλακά πέδιλα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της.

Για έναν άντρα κανονικού βάρους και με εξοπλισμό ερασιτεχνικής – σπορ κατάδυσης, τα μεσαίας σκληρότητας είναι αποτελεσματικότερα.

Old VS New World

Πώς να επιλέξεις Βατραχοπέδιλα

Και ενώ παλιότερα η επιλογή βασιζόταν, εκτός απ’ το χρώμα και το σχέδιο,  στο συνολικό φερόμενο βάρος (δύτης και εξοπλισμός) που καλείται να μετακινήσει – προωθήσει ο δύτης υποβρυχίως, τα σημερινά δεδομένα της εκπαίδευσης και της εξέλιξης στην ιεραρχία των καταδυτικών βαθμίδων έρχονται να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης γύρο απ’ τα κριτήρια επιλογής βατραχοπέδιλων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι το 2010 περίπου, για να μπορέσει κάποιος να αιτηθεί την συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα τεχνικής κατάδυσης, σπηλαιοκατάδυσης και rebreather, θα έπρεπε προηγουμένως να έχει περάσει όλες τις βαθμίδες των ερασιτεχνικών – σπορ καταδύσεων. Όπως επίσης να έχει πραγματοποιήσει και καταγράψει στο Logbook του έναν αρκετά μεγάλο αριθμό καταδύσεων εμπειρίας.

Πλέον τα πράγματα στις μέρες μας είναι σαφώς πιο απλουστευμένα. Αρκεί να λάβουμε υπ’ όψιν ότι πλέον ένας δύτης με την ολοκλήρωση του Advanced Open Water μπορεί να αιτηθεί την συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα

Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι ένας – μία που θέλει να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με την αυτόνομη κατάδυση (Open Water), μπορεί να το κάνει και με διάταξη πλάγιας αγκίστρωσης – Sidemount.

Άλλα πλεονεκτήματα και οφέλη

Είναι αδιαμφισβήτητο. Τα πράγματα εξελίσσονται και τροποποιούνται. Αυτό, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονή εκπαίδευση αυτοδυτών ανά τον κόσμο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μακριά ο καιρός που θα έρθεις αντιμέτωπος με την ανάγκαιότητα των τεχνικών προώθησης και θέσης. Αλλιώς πεδιλιές.

Για τον λόγο αυτό, άσχετα απ΄ το σωματικό σου βάρος και το είδος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείς αυτή τη στιγμή. Η πρότασή μου είναι να επενδύσεις σε ένα ζευγάρι σκληρά βατραχοπέδιλα – νταλίκες. (το 90% των περιπτώσεων έρχονται με spring straps αντί για λουράκια).

Και αν δεν θέλεις να προχωρήσεις στα επίπεδα της τεχνικής κατάδυσης;

Η χρήση σκληρών βατραχοπέδιλων έχει τουλάχιστον τέσσερα ακόμα πλεονεκτήματα.

  1. Εκγύμναση των ποδιών  
  2. Κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης σε μία πεδιλιά
  3. Απόκτηση τεχνικώς προώθησης και θέσης. Θα σε κάνουν έναν πολύ καλό και αποτελεσματικό δύτη ερασιτεχνικών – σπορ καταδύσεων!!!
  4. Θα είσαι σωστότερα προετοιμασμένος. Ας πούμε για το επίπεδο Cavern Diver που μπορείς να κάνεις αμέσως μετά το επίπεδο του Advanced Open Water.

Στα πιο συνηθισμένα λάθη περιλαμβάνονται:

  1. Το σχετικά μικρότερο κόστος απόκτησης ενός συμβατικού ζευγαριού βατραχοπέδιλων. Είναι εξακριβωμένο πως μια λάθος επιλογή θα κοστίσει πολλές φορές ακόμα και τα διπλάσια χρήματα. Απ΄ αυτά τουλάχιστον που είχες υπολογίσει αρχικά.
  2. Η αγορά από καταστήματα των οποίων ο πωλητής έχει ελάχιστη ως μηδενική ενασχόληση με το σπορ της αυτόνομης κατάδυσης. Πολύ περισσότερο αν η εμπειρία και οι γνώσεις του, βασίζονται μόνο στα τεχνικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν το προϊόν που εμπορεύεται.

Αν θέλεις να

  • Μάθεις αν η αυτόνομη κατάδυση κάνει για εσένα
  • Φρεσκάρεις τις γνώσεις σου σε περίπτωση που τα έχεις παρατήσει εδώ και καιρό
  • Διαλύσεις κοινούς μύθους και παρερμηνίες για την αυτόνομη κατάδυση, το εξοπλισμό, τα στυλ και τα επίπεδα κατάδυσης αλλά και εκπαίδευσης

τότε το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, είναι η εγγραφή σου στην δωρεάν ψηφιακή video-εκαπαίδευση που θα βρεις σε αυτόν εδώ τον σύνδεσμο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που μοιράζονται χρήσιμο περιεχόμενο, τότε κάνε share με τους τρόπους που υπάρχουν διαθέσιμοι από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση