You are currently viewing Πώς να επιλέξεις Οργανισμό Πιστοποίησης Αυτοδυτών
Πώς να επιλέξεις Οργανισμό Πιστοποίησης Αυτοδυτών

Πώς να επιλέξεις Οργανισμό Πιστοποίησης Αυτοδυτών

Πώς να επιλέξεις Οργανισμό Πιστοποίησης Αυτοδυτών

Έτυχε ποτέ να βρεθείς σε δια ζώσης ή διαδικτυακές συζητήσειςμε θέμα τους καλύτερους και χειρότερους οργανισμούς;

Συζητήσεις για το ποιος είναι πιο οικονομικός ή/και ποιος έχει τα καλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης;

Είναι βέβαιο πως πρόκειται για ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εντούτοις όμως δεν θα ήταν καλή ιδέα να αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες για την λήψη αποφάσεων.

Με αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσω να αποκτήσεις μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Σχετικά με τα ήδη, τον ρόλο και την συμβολή αυτών των οργανισμών στην ανάπτυξη της καταδυτικής βιομηχανίας.

Θα σε βοηθήσω ώστε να μπορείς να πάρεις την σωστότερη για εσένα απόφαση. Σύμφωνα με τις δικές σου επιθυμίες, τις επιδιώξεις και τους καταδυτικούς σου στόχους!

Ας ξεκινήσουμε απ’ τους δύο κύριους άξονες κατά τους οποίους οι άνθρωποι δραστηριοποιούνται με την αυτόνομη κατάδυση.

 Αναψυχή

  • Τουριστική – Αναψυχής
  • Εξερευνητική – Επιστημονικής έρευνας

Επαγγελματικά

  • Επαγγελματίες τουριστικής κατάδυσης αναψυχής
  • Στρατιωτικοί δύτες, υποβρύχιες εργασίες

*Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί η Εξερευνητική – Επιστημονική κατάδυση να διενεργείται επαγγελματικά. Κάτι που απαιτεί όμως μεγάλη προσήλωση, επιμονή, προσπάθεια και εκπαίδευση. Όχι μόνο στα θέματα της κατάδυσης αλλά και σε άλλους παράπλευρους τομείς.

Σε οποιαδήποτε απ’ τις παραπάνω περιπτώσεις ο στόχος σου σαν αυτοδύτης είναι να μπορείς να επισκέπτεσαι το υποβρύχιο περιβάλλον (θάλασσα, λίμνες, ωκεανούς).

Κατ επέκταση στόχος οποιασδήποτε εκπαίδευσης από οποιονδήποτε οργανισμό είναι να σου εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα, αφού προηγουμένως ενημερωθείς και εξασκηθείς σε αυτά που απαιτούνται ώστε να καλύψεις τις προϋποθέσεις κάτω απ’ τις οποίες θα διενεργείς τις καταδύσεις της αρεσκείας σου.

Ταυτόχρονα όμως θα καλύψεις την μεγαλύτερη ανάγκη σου η οποία είναι να επιστρέψεις στην επιφάνεια και σε αυτούς που αγαπάς, σε αγαπούν και σε έχουν ανάγκη.

Ανεξαρτήτως οργανισμού τα παραπάνω είναι απόλυτα συγκεκριμένα, χωρίς να παρουσιάζουν οποιαδήποτε διαφοροποίηση ως προς το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι η οριοθετημένη (χρόνος – βάθος) βύθιση του ανθρώπινου σώματος στο υποβρύχιο περιβάλλον και η επιστροφή στο φυσικό περιβάλλον.

Ποιος ο ρόλος των οργανισμών

Έχοντας ξεκαθαρίσει τους τομείς δραστηριοποίησης με την αυτόνομη κατάδυση και μένοντας στις καταδύσεις και τις εκπαιδεύσεις για σκοπούς αναψυχής, είναι ώρα να εξετάσουμε τον ρόλο των οργανισμών.

Πριν απ’ όλα κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι οι οργανισμοί πιστοποίησης αυτοδυτών είναι εταιρείες με θεσμικούς και λειτουργικούς κανόνες που αποσκοπούν στα συνολικά μεγέθη της επιχείρησης (κέρδη, εισόδημα, κύκλος εργασιών, ρυθμοί αύξησης ή ανάπτυξης, φήμη, δύναμη κλπ), στην κατάκτηση μεριδίου της αγοράς, στην παραγωγή και την ποιότητά της, στους ανθρώπους και στις καινοτομίες!

Σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο και εστιάζοντας στην αυτόνομη κατάδυση, ο ρόλος τους είναι οι εφαρμογή καινοτομιών στα διδακτικά τους συστήματα, οι τρόποι – μέθοδοι αναρρίχησης στις επόμενες βαθμίδες και η κλιμάκωση των επαγγελματικών βαθμίδων απ’ τις οποίες μέσω των καταδυτικών κέντρων, των ανεξάρτητων – free lancer divemasters και εκπαιδευτών, παράγουν χρήμα.

Φορείς

Τα παραπάνω γίνονται σε πλαίσια και με όρους  που ορίζονται από ανώτερους φορείς όπως για παράδειγμα η EUF, η οποία μέσα από έναν μηχανισμό και κάποιες προϋποθέσεις, καθιερώνει τα Ευρωπαϊκά Στάνταρ Καταδύσεων Αναψυχής, τα οποία οι οργανισμοί καλούνται να ακολουθήσουν προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό αναγνώρισης και καταλληλότητας.  

Η εγκυρότητα, η σημασία και ουσιαστική τους συμβολή σε επόμενο άρθρο.

Έτσι λοιπόν με το προϊόν, λόγο της φύσης του σπορ, «ΑΣΦΑΛΕΙΑ» και κάτω από τις οδηγίες ενός ανώτερου φορέα, οι οργανισμοί – εταιρείες διαφοροποιούνται με τρόπο που να εξυπηρετεί την δομή και τον αντικειμενικό σκοπό της εταιρείας.
Οργανισμός λοιπόν είναι ο φορέας που το ανθρώπινο δυναμικό του διαμορφώνει, προσαρμόζει και εκπονεί το διδακτικό σύστημα που θα ακολουθήσουν οι μεταπωλητές, καταδυτικά κέντρα, Divemasters, εκπαιδευτές και εκπαιδευτές εκπαιδευτών, δημιουργώντας και παρέχοντας ταυτόχρονα τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά βοηθήματα – εγχειρίδια.

Τα ήδη των οργανισμών

Μέχρι πριν το 2006 οι σχολές καταδύσεων αλλά και οι οργανισμοί μέσω των οποίων πιστοποιούσαν σε όλη την Ελλάδα ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών, άρα και οι επιλογές των υποψήφιων δυτών – πελατών.

Από την απελευθέρωση των καταδύσεων (ΦΕΚ 3409/2005) και μετά ξεκίνησε μια νέα τάξη πραγμάτων, προβληματισμών και διενέξεων σχετικά με την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την ποιοτική παροχή υπηρεσιών και την… «ΑΣΦΑΛΕΙΑ»!!!

Νεες εμφανίσεις

Την ίδια χρονιά, το 2006, μαζί με τους ¨εμπορικούς οργανισμούς¨ εμφανίζονται μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών και οργανισμοί οι οποίοι ¨μιλούν¨ και πρεσβεύουν μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που ήμασταν συνηθισμένοι μέχρι τότε.

Είναι οι οργανισμοί αυτοί που δημιουργήθηκαν από ομάδες δυτών με σκοπό την εξερεύνηση και την επιστημονική έρευνα, είτε γιατί τα μέλη εργάζονταν σε κάποιον παραπλήσιο κρατικό φορέα, είτε γιατί η ανάγκη και η επιθυμία για εξερεύνηση ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή του μέσου όρου των δυτών που διενεργούσαν καταδύσεις για σκοπούς αναψυχής.

Άνθρωποι οι οποίοι έδωσαν μία άλλη διάσταση στον όρο διασκέδαση – ευχαρίστηση και χάραξαν τον δρόμο ώστε η εξερευνητική – επιστημονική κατάδυση, να μην είναι μόνο για τους εντεταλμένους κρατικούς φορείς.

Δράσεις & συνέργειες

Μέσα από συνεργασίες με το κράτος τους και τους αντίστοιχους δήμους, αποτέλεσαν χείρα βοηθείας αλλά και ανάπτυξης της τοπικής τους καταδυτικής κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας και του ίδιου του κράτους τους.

Για αρκετά χρόνια μέχρι και το 2009 – 2010 αυτή η μορφή κατάδυσης, με την διαφορετική νοοτροπία και την διαφορετική κουλτούρα ήταν γνωστή ως DIR Diving, με έναν μόνο εκπρόσωπο (οργανισμό) πρεσβευτή αυτής σε όλον τον κόσμο.

Αυτό μέχρι την στιγμή που δύο απ’ τα ιδρυτικά του μέλη αποφασίζουν να απομακρυνθούν και να ιδρύσουν τους δικούς τους, αντίστοιχης νοοτροπίας, οργανισμούς, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την, μετά από λίγο, αλλαγή του DIR όπως το γνωρίσαμε στην αρχή σε DIR oriented, όρος που έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται πλέον και απ τους εμπορικούς οργανισμούς!!!

Οργανισμοί

Έτσι λοιπόν σήμερα ο σύγχρονος αυτοδύτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους ¨εμπορικούς οργανισμούς

  • PADI, 
  • ANDI, 
  • IANTD, 
  • SSI, 
  • EOYDA και

τους ¨DIR oriented¨ οργανισμούς

  • ISE, 
  • UTD 
  • GUE

μιας και εκπρόσωποι και των τριών υπάρχουν και στην Ελλάδα.

Σημείωση 2:Συντρέχουν θέματα αναγνωρισιμότητας από το Ελληνικό κράτος που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Περισσότερα σε επόμενο άρθρο!

Εμπορικοί οργανισμοί:

Λειτουργούν σαν “κουβάς”

Βιομηχανοποιημένη – τουριστική προσέγγιση στα θέματα εκπαίδευσης με απλουστευμένες διαδικασίες πιστοποίησης.

Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του κλάδου και των μεταπωλητών που τον πλαισιώνουν.

Έμφαση δίνεται στις εκδρομές, τα ταξίδια, την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και τις επαγγελματικές βαθμίδες.

DIR Oriented οργανισμοί

Πώς να επιλέξεις Οργανισμό Πιστοποίησης Αυτοδυτών

Είναι οι οργανισμοί που κατά βάση πρεσβεύουν την εξερευνητική – επιστημονική κατάδυση.

Προσφέρουν εκπαίδευση, συνθήκες και προϋποθέσεις τέτοιες ώστε οι δύτες που αποφοιτούν, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις γνώσεις που έλαβαν κατά την εκπαίδευση τους.

Ανάλογα με το επίπεδο για το οποίο εκπαιδεύτηκαν, έμφαση δίνεται στην παραγωγική – δημιουργική κατάδυση Project.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 

Παλιότερα οι δύτες που είχαν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί τουλάχιστον στο επίπεδο του Open Water μπορούσαν να μεταπηδήσουν στο διδακτικό σύστημα και την κατάδυση DIR.

Τώρα όμως οι DIR Oriented πλέον οργανισμοί, έχουν δημιουργήσει το δικό τους διδακτικό σύστημα για τα ερασιτεχνικά επίπεδα.

Με τον ίδιο τρόπο που κάποιος μπορεί να εγγραφεί στο Open Water, μπορεί να εγγραφεί και στο Recreational Level 1. 

Μεγάλες διαφορές επίσης παρουσιάζουν μεταξύ τους στα θέματα του

  • καταδυτικού εξοπλισμού,
  • του ελέγχου απόδοση,
  • της διατήρησης της ιδιότητας και
  • του επιπέδου πιστοποίησης.

Γενικές διαφοροποιήσεις

Εμπορικοί Οργανισμοί 
Θετικά

  • Εύκολο να βρεις εκπροσώπους – Εκπαιδευτές & καταδυτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα
  • Δυνατότητα διαπραγμάτευσης κόστους εκπαιδεύσεων
  • Εύκολη αναρρίχηση στις βαθμίδες και τα επαγγελματικά επίπεδα
  • Απευθύνονται σε μεγάλο εύρος και φάσμα ανθρώπων

Αρνητικά

  • Βιομηχανοποιημένη διαδικασία εκπαίδευσης
  • Όχι συστηματική επαναξιολόγηση δυτών και εκπαιδευτών για την διατήρηση της ιδιότητας και των ικανοτήτων που αποκτήθηκαν κατά την τελευταία εκπαίδευση.

DIR Oriented Οργανισμοί Θετικά

  • Στοχευμένη διδακτέα ύλη
  • Πρόσβαση σε ένα επι της ουσίας παγκόσμιο δίκτυο δυτών με απόλυτα κοινά χαρακτηριστικά, στόχους και επιδιώξεις
  • Ελεγχόμενη και βάση απόδοσης αναρρίχηση στις βαθμίδες εκπαίδευσης
  • Τεκμηρίωση και ορθολογισμός πίσω απ τις
    • αποφάσεις και τα στάνταρ της εκπαίδευσης,
    • του καταδυτικού εξοπλισμού και
    • των πρωτόκολων αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Αρνητικά(;)

  • Μεγαλύτερο κόστος εκπαίδευσης (φαινομενικά)
  • Πιο απαιτητική διαδικασία για την αναρρίχηση στις επαγγελματικές βαθμίδες
  • Επαναξιολόγηση δυτών και εκπαιδευτών κάθε τρία χρόνια

Τι να επιλέξεις

Πώς να επιλέξεις Οργανισμό Πιστοποίησης Αυτοδυτών

Όπως ίσος διαπίστωσες όλα αυτά τα χρόνια η αντιπαράθεση και οι συγκρίσεις αφορούν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις και δύο εντελώς διαφορετικές ανάγκες που καλύπτουν οι παραπάνω κατηγορίες οργανισμών.

Έτσι λοιπόν δεν θα ήταν ούτε σωστό αλλά ούτε και δίκαιο εκ μέρους μου να υποστηρίξω την μία ή την άλλη περίπτωση, μιας και η συμβουλή μου, αλλά  και η απόφασή σου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα των καταδυτικών σου στόχων και επιδιώξεων.

Με πιο απλά λόγια…

Θέλεις να είναι η ερασιτεχνική ενασχόληση καλύπτοντας ανάγκες χαλάρωσης, απόδρασης, ευχαρίστησης, συμβατότητας και ευκολίας ανεύρεσης καταδυτικού ζευγαριού, περνώντας απλά μερικές ευχάριστες στιγμές υποβρυχίως, παρατηρώντας ψάρια, κοράλλια, υφάλους, τοίχους, ναυάγια και σπηλαιώματα, τότε οι εμπορικοί οργανισμοί και οι μεταπωλητές (καταδυτικά κέντρα, Divemasters και εκπαιδευτές) μπορούν με άνεση, ασφάλεια και ευχαρίστηση, να καλύψουν αυτές σου τις ανάγκες – επιθυμίες.

Στην περίπτωση όμως που αυτό που επιθυμείς είναι η παραγωγική, δημιουργική, εκλογικευμένη και με τεκμηριωμένο τρόπο εκπαίδευση και ενασχόληση με την κατάδυση, συμμετέχοντας και διοργανώνοντας τοπικά και διεθνή project, τότε ένας από τους τρεις αμιγώς DIR oriented οργανισμούς και εκπαιδευτές, είναι η σωστότερη για σένα επιλογή.

Αν θέλεις απλά να αναρριχηθείς το συντομότερο δυνατό στις επαγγελματικές βαθμίδες, θέλοντας να κερδίζεις χρήματα από το χόμπι σου ή και να αλλάξεις επάγγελμα, τότε και πάλι οι εμπορικοί οργανισμοί και οι εκπρόσωποι τους είναι η καλύτερη επιλογή.

Για να συγκεντρώσεις όμως

  • πραγματική εμπειρία,
  • γνώσεις,
  • ικανότητες και
  • δεξιότητες,

ώστε η κατάκτηση των επαγγελματικών βαθμίδων να έρθει σαν φυσική εξέλιξη με μετρήσιμα καταδυτικά και επαγγελματικά αποτελέσματα, τότε οι DIR oriented οργανισμοί και οι εκπρόσωποι τους είναι αυτοί στους οποίους πρέπει να απευθυνθείς.

Να θυμάσαι..

Πώς να επιλέξεις Οργανισμό Πιστοποίησης Αυτοδυτών

Στην κατάδυση δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο, σωστό και λάθος.

Υπάρχουν κίνητρα, επιθυμίες, επιδιώξεις και προτεραιότητες.

Έχοντας τώρα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ιεραρχήσεις τις επιθυμίες και τους στόχους σου.

BOTTOMLINE: Το θέμα είναι αρκετά μεγάλο. Στα σίγουρα δεν θα ήταν εφικτό να καλύψω όλες τις πτυχές σε ένα άρθρο για ευνόητους λόγους.

Σε περίπτωση όμως που σε απασχολεί και θέλεις μπορείς να αφήσεις από κάτω την ερώτηση σου

Στο μεταξύ μην χάσεις την δωρεάν ψηφιακή εκπαίδευση με την θεωρία, τις πρακτικές εφαρμογές και τις ασκήσεις.

Θα δεις, θα ακούσεις και θα μάθεις ακόμα καλύτερα τις διαφορές στον τρόπο εκπαίδευσης ανάμεσα στους εμπορικούς και DIR Oriented οργανισμούς.

Δες την θεματολογία και κάνε την εγγραφή σου δωρεάν

Αφήστε μια απάντηση