Όλη η αλήθεια για τα Soft Skills
Σε αυτό το άρθρο:
- Soft Skills VS Hard Skills
- Γιατί είναι σημαντικά τα Soft Skills; (Μερικά παραδείγματα)
- Ποιος χρειάζεται τα Soft Skills;
- Βιομηχανίες και τομείς όπου τα Soft Skills είναι ζωτικής σημασίας
- Πώς να αναπτύξεις τα Soft Skills σου
- 8 προτάσεις που θα σε βοηθήσουν με τα Soft Skills
- Η ιστορία των Soft Skills
- Ορολογία – Άλλοι τρόποι να πεις Soft Skills
- Τα υπέρ και τα κατά των soft skills
- Παραδείγματα soft skills
- How to soft skills (7 βήματα με παραδείγματα)
- Πηγές για πρόσθετη μελέτη
Διαβάστε επίσης: Πρoκλήσεις στην εκπαίδευση Soft Skills και λύση
Εισαγωγή
Τι είναι τα Soft Skills;
Τα Soft Skills είναι ένα σύνολο προσωπικών χαρακτηριστικών, συμπεριφορών και κοινωνικών ικανοτήτων που βοηθούν τους ανθρώπους να
- λειτουργούν αποτελεσματικά στο περιβάλλον τους
- συνεργάζονται καλά με άλλους
- έχουν καλή απόδοση και
- να επιτυγχάνουν τους στόχους τους, συμπληρώνοντας Hard Skills τους.
Soft Skills VS Hard Skills
Τα Soft Skills είναι διαπροσωπικές και συναισθηματικές ικανότητες που διευκολύνουν την αποτελεσματική αλληλεπίδραση και συνεργασία, όπως η επικοινωνία, η ομαδική εργασία και η επίλυση προβλημάτων. Για παράδειγμα, το να μπορείς να επιλύεις τις συγκρούσεις φιλικά σε ένα ομαδικό περιβάλλον επιδεικνύει ισχυρά Soft Skills.
Τα Hard Skills από την άλλη πλευρά, είναι συγκεκριμένες, διδασκόμενες ικανότητες ή σύνολα γνώσεων. Αποκτώνται μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Παραδείγματα είναι η συγκραφή κώδικα, η ανάλυση δεδομένων ή η επάρκεια σε μια ξένη γλώσσα. Για παράδειγμα, η ικανότητα γραφής και εντοπισμού σφαλμάτων κώδικα στην Python είναι ένα Hard Skill.
Τα Hard Skills είναι συχνά ευκολότερο να μετρηθούν και να πιστοποιηθούν. Τα soft skills ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό γιατί εστιάζουν περισσότερο στο πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους και στο πώς χειριζόμαστε καταστάσεις της ζωής, σε έναν κόσμο VUCA.
Τα Hard Skills δηλαδή είναι ποσοτικά, ενώ τα Soft Skills είναι ποιοτικά. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο, τόσο να τα διδάξεις, όσο και να τα αποδείξεις.
Γιατί είναι σημαντικά τα Soft Skills; (Μερικά παραδείγματα)
- Βελτιωμένη επικοινωνία: Τα Soft Skills βελτιώνουν τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους, διασφαλίζοντας ότι αυτά που λέγονται μεταδίδονται και κατανοούνται με σαφήνεια, κάτι που είναι απαραίτητο στην ομαδική εργασία και την ηγεσία.
- Καλύτερη συνεργασία: Η αποτελεσματική ομαδική εργασία βασίζεται στην ικανότητα να συνεργαζόμαστε με άλλους, στην κατανόηση των αναγκών τους και στη συνεργασία για την επίτευξη κοινών στόχων.
- Αυξημένη προσαρμοστικότητα: Soft Skills όπως η επίλυση προβλημάτων και η ευελιξία επιτρέπουν στα άτομα να πλοηγούνται πιο αποτελεσματικά στις αλλαγές και τις απροσδόκητες προκλήσεις του VUCA κόσμου.
- Βελτιωμένη επίλυση συγκρούσεων: Η ικανότητα διαχείρισης και επίλυσης συγκρούσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός θετικού και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος.
- Μεγαλύτερη απασχολησιμότητα: Οι εργοδότες εκτιμούν ιδιαίτερα τα soft skills καθώς συχνά καθορίζουν το πόσο καλά ένας υποψήφιος θα ενταχθεί στην εταιρική κουλτούρα και θα αλληλεπιδράσει με τα υπάρχοντα μέλη της ομάδας.
- Δυνατότητα ηγεσίας: Οι ισχυροί ηγέτες συχνά διαθέτουν εξαιρετικά Soft Skills, όπως ενσυναίσθηση, στρατηγική σκέψη και την ικανότητα να εμπνέουν και να παρακινούν τους άλλους.
Ποιος χρειάζεται τα Soft Skills;
Τα Soft Skills είναι απαραίτητα για όλους, ανεξάρτητα από τον ρόλο ή τον κλάδο τους. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.
- Εργαζόμενοι: Να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τους συναδέλφους και να συμβάλλουν θετικά στο εργασιακό περιβάλλον.
- Διευθυντές: Να καθοδηγούν ομάδες, να διαχειρίζονται συγκρούσεις και να οδηγούν τα project σε επιτυχή ολοκλήρωση.
- Επιχειρηματίες: Δημιουργία και διατήρηση επιχειρηματικών σχέσεων, διαπραγμάτευση συμφωνιών και διαχείριση εργαζομένων.
- Φοιτητές: Να συνεργάζονται σε projects, να αλληλεπιδρούν με τους καθηγητές και να προετοιμάζονται ως εργατικό δυναμικό.
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους πελάτες και να διαχειρίζονται πολλαπλά projects.
Βιομηχανίες και τομείς όπου τα Soft Skills είναι ζωτικής σημασίας
Τα Soft Skills είναι ζωτικής σημασίας σχεδόν σε κάθε κλάδο, αλλά ορισμένοι τομείς όπου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί περιλαμβάνουν:
- Υγειονομική περίθαλψη: Για φροντίδα ασθενών, ομαδική εργασία και χειρισμό καταστάσεων υψηλού στρες.
- Εκπαίδευση: Για αλληλεπίδραση με μαθητές, γονείς και συναδέλφους.
- Εξυπηρέτηση πελατών: Για την επίλυση προβλημάτων πελατών και την εξασφάλιση ικανοποίησης.
- Πωλήσεις και μάρκετινγκ: Για πειθώ, διαπραγμάτευση και οικοδόμηση σχέσεων.
- Τεχνολογία: Για συνεργασία σε έργα και σαφή επικοινωνία σύνθετων ιδεών.
- Φιλοξενία: Για την παροχή άριστης εξυπηρέτησης και τη διαχείριση των σχέσεων με τους επισκέπτες.
- Ναυτιλία: Για την αύξηση της ασφάλειας, τη διασφάλιση αποτελεσματικής επικοινωνίας, ομαδικής εργασίας και επίλυσης προβλημάτων σε προκλητικά και δυναμικά περιβάλλοντα.
και η λίστα συνεχίζεται…
Πώς να αναπτύξεις τα Soft Skills σου
Η ανάπτυξη soft skills απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και εξάσκηση. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις:
- Αυτοαξιολόγηση: Προσδιόρισε τα δυνατά και αδύνατά σου σημεία, ζητώντας ανατροφοδότηση από συναδέλφους, φίλους και μέντορες.
- Εκπαίδευση και Εργαστήρια: Παρακολούθησε εργαστήρια, σεμινάρια και μαθήματα που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη soft skills.
- Εξάσκηση: Αναζήτησε ευκαιρίες για να εφαρμόσεις νέες δεξιότητες στην καθημερινότητά σου.
- Καθοδήγηση: Αναζήτησε καθοδήγηση από μέντορες που είναι καλά και θετικά role models ισχυρών Soft Skills.
- Ανάγνωση: Διάβασε βιβλία και άρθρα για τα soft skills για να αποκτήσεις νέες ιδέες και τεχνικές.
- Δικτύωση: Ασχολήσου με διαφορετικές ομάδες ανθρώπων για να διευρύνεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες και αντιλήψεις.
- Αναστοχασμός: Επαναξιολόγησε τακτικά τις αλληλεπιδράσεις και τα αποτελέσματά σου για να εντοπίσεις τομείς προς βελτίωση.
- Συνεχής Μάθηση: Μείνε αφοσιωμέν@ στην προσωπική ανάπτυξη και αγκάλιασε τη δια βίου μάθηση.
8 προτάσεις που θα σε βοηθήσουν με τα Soft Skills
- Ξεκίνα από κάτι μικρό: Εστίασε σε μία ή δύο δεξιότητες τη φορά για να αποφύγεις το overloading και την πιθανή σύγχηση.
- Να είσαι ανοιχτ@ σε σχόλια: Αποδέξου την εποικοδομητική κριτική για να κατανοήσεις πώς μπορείς να βελτιωθείς.
- Παρατήρησε τους άλλους: Μάθε από άτομα που επιδεικνύουν ισχυρά Soft Skills.
- Θέσε στόχους: Καθόρισε σαφείς και εφικτούς στόχους για την ανάπτυξη συγκεκριμένων soft skills.
- Εξασκήσου στην Ενεργή Ακρόαση: Βελτίωσε την επικοινωνία σου ακούγοντας αληθινά και ανταποκρινόμεν@ προσεκτικά.
- Συμμετοχή σε ομάδες: Εξέτασε τη συμμετοχή σου σε συλλόγους ή οργανισμούς που απαιτούν ομαδική εργασία και συνεργασία.
- Μείνε υπομονετικ@: Η ανάπτυξη των Soft Skills είναι μια προοδευτική διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Επομένως να είσαι υπομονετικ@ και επίμον@.
- Γιόρτασε την πρόοδο: Αναγνώρισε και γιόρτασε την ανάπτυξη και τα επιτεύγματά σου κατά την διαδρομή.
Τα soft skills είναι απαραίτητα τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα. Διευκολύνουν την αποτελεσματική επικοινωνία, τη συνεργασία και την επίλυση προβλημάτων, καθιστώντας τα άτομα πιο προσαρμοστικά και επιτυχημένα στις προσπάθειές τους. Δουλεύοντας ενεργά με αυτές τις δεξιότητες, τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν την απασχολησιμότητα, τις δυνατότητες ηγεσίας και τη συνολική ποιότητα της ζωής τους.
Η ιστορία των Soft Skills
Η έννοια των soft skills έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, αντανακλώντας τις αλλαγές στην κοινωνία, την τεχνολογία και τον χώρο εργασίας. Ενώ ως όρος μπορεί να είναι σχετικά πρόσφατος, η σημασία των διαπροσωπικών δεξιοτήτων και των ατομικών χαρακτηριστικών έχει αναγνωριστεί από πολύ παλιά.
Σε αρχαίους πολιτισμούς, όπως η αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη, η ρητορική εκτιμήθηκε ιδιαίτερα ως Soft Skill. Η δημόσια ομιλία και η πειθώ ήταν απαραίτητα για τους πολιτικούς ηγέτες, τους φιλοσόφους και τους εκπαιδευτικούς. Το ίδιο και στους ασιατικούς πολιτισμούς, οι αρχές του Κομφούκιου τόνιζαν τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων, της ενσυναίσθησης και της κοινωνικής αρμονίας.
Στρατός
Ο όρος «soft skills» δημιουργήθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αφορά σε οποιαδήποτε δεξιότητα που δεν περιλαμβάνει τη χρήση μηχανημάτων. Ο στρατός συνειδητοποίησε ότι πολλές σημαντικές δραστηριότητες περιλαμβάνονταν σε αυτήν την κατηγορία, και στην πραγματικότητα, οι κοινωνικές δεξιότητες που ήταν απαραίτητες για την ηγεσία ομάδων, την παρακίνηση στρατιωτών και τη νίκη σε πολέμους περιλαμβάνονταν από δεξιότητες που δεν είχαν ακόμη καταγραφεί ή μελετηθεί πλήρως. Από το 1959, ο στρατός των ΗΠΑ επενδύει σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη διαδικασιών εκπαίδευσης με βάση την τεχνολογία. Το 1968 ο στρατός των ΗΠΑ εισήγαγε επίσημα ένα εκπαιδευτικό δόγμα γνωστό ως “Συστήματα Μηχανικής Εκπαίδευσης” που καλύπτεται στο έγγραφο CON Reg 35 -100-1.
Ο PG Whitmore ανέφερε τον ορισμό του CON Reg 350-100-1: «δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία που περιλαμβάνουν ενέργειες που αφορούν κυρίως ανθρώπους και χαρτί, π.χ. επιθεώρηση στρατευμάτων, επίβλεψη προσωπικού γραφείου, διεξαγωγή μελετών, προετοιμασία εκθέσεων συντήρησης, προετοιμασία εκθέσεων απόδοσης, σχεδιασμός κατασκευών γεφυρών. “
Το 1972, ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του αμερικανικού στρατού ξεκίνησε την επίσημη χρήση του όρου «soft skills». Στο Συνέδριο Soft Skills της CONARC το 1972, ο Δρ. Whitmore παρουσίασε μια έκθεση με στόχο να καταλάβει πώς γίνεται κατανοητός ο όρος “soft skills” σε διάφορα σχολεία CONARC. Μετά το σχεδιασμό και την επεξεργασία ενός ερωτηματολογίου, οι ειδικοί διατύπωσαν έναν νέο δοκιμαστικό ορισμό: “Τα Soft Skills είναι σημαντικές δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία που περιλαμβάνουν ελάχιστη ή καθόλου αλληλεπίδραση με μηχανές και των οποίων η εφαρμογή στην εργασία είναι αρκετά γενικευμένη.”
Βιομηχανία
Κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, οι τεχνικές δεξιότητες έγιναν υψίστης σημασίας καθώς οι οικονομίες στράφηκαν προς την κατασκευή και τη μηχανοποίηση. Ωστόσο, η σημασία των διαπροσωπικών δεξιοτήτων παρέμεινε, ειδικά σε διευθυντικούς ρόλους όπου η ηγεσία, η επικοινωνία και η επίλυση συγκρούσεων ήταν ζωτικής σημασίας για την επίβλεψη μεγάλου εργατικού δυναμικού.
Στα μέσα του 20ου αιώνα αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για τα Soft Skills με την άνοδο του κινήματος των ανθρώπινων σχέσεων. Ερευνητές όπως ο Abraham Maslow και ο Douglas McGregor τόνισαν τις ψυχολογικές ανάγκες των εργαζομένων και τη σημασία των κινήτρων, του ηθικού και της ομαδικής εργασίας στην οργανωτική επιτυχία.
Στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα, η παγκοσμιοποίηση, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι στροφές προς οικονομίες που βασίζονται στη γνώση, τόνισαν περαιτέρω τη σημασία των Soft Skills. Με την αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη να εφαρμόζονται σε πολλές εργασίες ρουτίνας, έχει δοθεί μια αυξανόμενη έμφαση σε δεξιότητες που δεν μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν από τις μηχανές.
Σήμερα, τα soft skills αναγνωρίζονται ως απαραίτητες για την επιτυχία στο σύγχρονο εργασιακό χώρο. Οι εργοδότες σε όλους τους κλάδους εκτιμούν χαρακτηριστικά όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η προσαρμοστικότητα, η δημιουργικότητα και η συναισθηματική νοημοσύνη. Καθώς η φύση της εργασίας συνεχίζει να εξελίσσεται, τα Soft Skills είναι πιθανό να παραμείνουν σημαντικά για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στη σημασία της συνεχούς μάθησης και της βελτίωσης των δεξιοτήτων.
Ορολογία
Η χρήση του όρου «Soft» για να περιγράψει αυτές τις δεξιότητες μπορεί να οδηγήσει στην αντίληψη ότι δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι τεχνικές δεξιότητες. Οι άνθρωποι μπορεί να υποτιμούν αυτές τις δεξιότητες όχι μόνο επειδή ονομάζονται «μαλακές», αλλά και επειδή είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν και να αποδειχθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, τα soft skills είναι το 85% της επαγγελματικής και επιχειρηματικής επιτυχίας.
Άλλοι τρόποι να πεις Soft Skills
- Essential skills: Θεμελιώδεις ικανότητες που είναι απαραίτητες για επιτυχία σε οποιαδήποτε δουλειά, όπως η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων.
- Transferable skills: Ευέλικτες δεξιότητες που ισχύουν σε διάφορες θέσεις εργασίας και κλάδους, όπως ηγεσία και ομαδική εργασία.
- Emotional intelligence/EQ skills: Η ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων του ατόμου και των άλλων.
- Hirable skills: Ιδιότητες και ικανότητες που κάνουν έναν υποψήφιο ελκυστικό στους εργοδότες, όπως η αξιοπιστία και η προσαρμοστικότητα.
- Power skills: Δεξιότητες υψηλού αντίκτυπου που οδηγούν την απόδοση και την επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της στρατηγικής σκέψης.
- Interpersonal skills: Ικανότητες που διευκολύνουν τις θετικές και αποτελεσματικές αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, όπως η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση.
- People skills: Ικανότητες στη διαχείριση και την καλή αλληλεπίδραση με άλλους, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας.
- Social skills: Ικανότητες που επιτρέπουν επιτυχημένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις, όπως η δικτύωση και η εθιμοτυπία.
- Non-technical skills: Ικανότητες που δεν σχετίζονται με συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις, εστιάζοντας σε συναισθηματικές και κοινωνικές ικανότητες.
- Personal attributes: Ατομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης, όπως η ακεραιότητα και η ανθεκτικότητα.
- Professional skills: Δεξιότητες που απαιτούνται για καλή απόδοση σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης χρόνου και της εργασιακής ηθικής.
- Behavioral skills: Δράσεις και συμπεριφορά που επηρεάζουν την απόδοση και τις αλληλεπιδράσεις, όπως τα κίνητρα και η ευθύνη.
- Core competencies: Θεμελιώδεις δυνάμεις και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία σε έναν συγκεκριμένο ρόλο ή κλάδο.
- Soft skills: Διαπροσωπικές και ενδοπροσωπικές δεξιότητες που επηρεάζουν το πόσο αποτελεσματικά αλληλεπιδρά και συνεργάζεται κάποιος με τους άλλους.
Τα υπέρ και τα κατά των soft skills
Οι δεξιότητες αυτές έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το πλαίσιο, το περιβάλλον και τις ατομικές περιστάσεις. Ακολουθούν μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη:
Πλεονεκτήματα
- Βελτιωμένη επικοινωνία: Soft Skills όπως η αποτελεσματική επικοινωνία και η ενεργητική ακρόαση διευκολύνουν την καλύτερη κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των μελών ομάδων, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και το ηθικό.
- Προσαρμοστικότητα: Δεξιότητες όπως η ευελιξία και η επίλυση προβλημάτων επιτρέπουν στα άτομα να πλοηγούνται πιο αποτελεσματικά στις αλλαγές και τις προκλήσεις, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα και την καινοτομία εντός των οργανισμών.
- Καλύτερες σχέσεις: Οι ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες ενισχύουν τις καλές σχέσεις με συναδέλφους, πελάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη, την πίστότητα και την συνεργασία.
- Ανάπτυξη ηγεσίας: Δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίλυση συγκρούσεων είναι απαραίτητες για αποτελεσματική ηγεσία, επιτρέποντας στους διευθυντές να εμπνεύσουν, να παρακινήσουν και να καθοδηγήσουν τις ομάδες τους προς τους στόχους.
- Βελτιωμένη εξυπηρέτηση πελατών: Δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η υπομονή και η επικοινωνία είναι κρίσιμες για την παροχή άριστης εξυπηρέτησης πελατών, με αποτέλεσμα υψηλότερη ικανοποίηση και αφοσίωση των πελατών.
Μειονεκτήματα
- Υποκειμενικότητα: Τα Soft Skills είναι συχνά υποκειμενικά και δύσκολο να διδαχτούν, να μετρηθούν και να αποδειχθούν, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ακριβή αξιολόγηση και ποσοτικοποίηση της ικανότητας των ατόμων.
- Πολιτιστικές διαφορές: Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να επηρεαστούν από πολιτισμικούς κανόνες και αξίες, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις ή παρερμηνείες σε διαφορετικά ή πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα.
- Πιο δύσκολο να αναπτυχθούν: Απαιτούν συνήθως συνεχή εξάσκηση και αυτογνωσία, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την ανάπτυξή τους σε σύγκριση με τις τεχνικές δεξιότητες – Hard Skills, οι οποίες μπορούν να διδαχθούν και να αποδειχθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια.
- Υπερέμφαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δοθεί υπερβολική έμφαση στα Soft Skills σε βάρος της τεχνικής εξειδίκευσης, πράγμα που οδηγεί σε έλλειψη επάρκειας σε κρίσιμους τομείς εξειδίκευσης.
- Κατάχρηση ή χειραγώγηση: Όπως η πειθώ ή η επιρροή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά ή για χειραγώγηση για προσωπικό όφελος ή για ανήθικους σκοπούς, εάν δεν εφαρμόζονται με ακεραιότητα και ηθική.
Έτσι λοιπόν, ενώ τα Soft Skills προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη όσον αφορά την επικοινωνία, την προσαρμοστικότητα, τη οικοδόμηση σχέσεων, την ηγεσία και την εξυπηρέτηση πελατών, συνοδεύονται επίσης από προκλήσεις όπως υποκειμενικότητα, πολιτισμικές διαφορές, πολυπλοκότητα ανάπτυξης, πιθανή υπερβολική έμφαση και κακή χρήση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να εξισορροπούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των soft skills για να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματά τους, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τους περιορισμούς τους.
Παραδείγματα soft skills
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που επιδεικνύονται στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, μαζί με αντίστοιχα βίντεο κλιπ:
Επικοινωνία
The King’s Speech (2010). Ο Βασιλιάς Γεώργιος VI ξεπερνά το τραύλισμά του για να εκφωνήσει μια δυνατή ομιλία.
Ομαδικότητα
The Avengers (2012). Οι Εκδικητές ενώνονται για να πολεμήσουν εναντίον του Loki και της εισβολής Chitauri.
Ικανότητα προσαρμογής
The Pursuit of Happyness (2006). Ο Chris Gardner προσαρμόζεται σε διάφορες προκλήσεις ενώ προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του.
Επίλυση προβλημάτων
The Social Network (2010). Ο Mark Zuckerberg και η ομάδα του βρίσκουν δημιουργικές λύσεις σε τεχνικές και διαπροσωπικές προκλήσεις κατά την ανάπτυξη του Facebook.
Ηγεσία
Dead Poets Society (1989). Ο John Keating εμπνέει τους μαθητές του να σκεφτούν μόνοι τους και να κυνηγήσουν τα πάθη τους.
Ενσυναίσθηση
Forrest Gump (1994). Ο Forrest Gump δείχνει ενσυναίσθηση προς τον φίλο του υπολοχαγό Dan σε μια ευάλωτη στιγμή.
Διαχείριση χρόνου
The Devil Wears Prada (2006). Η Andrea Sachs διαχειρίζεται τον χρόνο της αποτελεσματικά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της απαιτητικής δουλειάς της.
Συναισθηματική νοημοσύνη
Inside Out (2015): Τα συναισθήματα του Riley (Χαρά, Λύπη, Θυμός, Φόβος και Αηδία) που μαθαίνει να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
How to soft skills
Ας ακολουθήσουμε τα βήματα ανάπτυξης μιας δεξιότητας, όπως η βελτίωση της επικοινωνίας:
Βήμα 1: Αυτοαξιολόγηση
Σκέψου τις τρέχουσες επικοινωνιακές σου δεξιότητες και εντόπισε τομείς προς βελτίωση. Λάβε υπόψη παράγοντες όπως η σαφήνεια, οι δεξιότητες ακρόασης, η γλώσσα του σώματος και η ενσυναίσθηση.
Παράδειγμα: Βαθμολόγησε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, με το 1 να είναι φτωχό και το 10 να είναι εξαιρετικό. Ας υποθέσουμε ότι βαθμολογείς τον εαυτό σου με 5 επειδή συχνά δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τις σκέψεις σου καθαρά και τείνεις να διακόπτεις τους άλλους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Βήμα 2: Θέσε συγκεκριμένους στόχους
Θέσε σαφείς και εφικτούς στόχους για τη βελτίωση των επικοινωνιακών σου δεξιοτήτων. Καθόρισε το πώς φαίνεται η επιτυχία και θέσε μετρήσιμους στόχους.
Παράδειγμα: Ο στόχος σου θα μπορούσε να είναι να βελτιώσεις τις ακουστικές σου δεξιότητες ακούγοντας ενεργά χωρίς να διακόπτεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Στόχος σου είναι να το πετύχεις μειώνοντας τις διακοπές κατά 50% μέσα στον επόμενο μήνα.
Βήμα 3: Προσδιορισμός πόρων
Προσδιόρισε ποιους πόρους χρειάζεσαι για να επιτύχεις τους στόχους σου, όπως βιβλία, διαδικτυακά μαθήματα, εργαστήρια και μέντορες.
Παράδειγμα: Κάνε εγγραφή σε ένα εργαστήριο δεξιοτήτων επικοινωνίας που προσφέρει η εταιρεία σας και να αγόρασε ένα βιβλίο για τις τεχνικές ενεργητικής ακρόασης.
Βήμα 4: Εξασκήσου τακτικά
Αφιέρωσε χρόνο για να εξασκείς τακτικά τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες. Πάρε μέρος σε συζητήσεις, και αναζήτησε ανατροφοδότηση από τους άλλους.
Παράδειγμα: Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ομάδας, εστίασε συνειδητά στο να ακούς τους συναδέλφους σου χωρίς να διακόπτεις. Εξασκήσου στη σύνοψη των σημείων τους πριν απαντήσεις για να βεβαιωθείς ότι κατανόησες σωστά.
Βήμα 5: Ζήτα ανατροφοδότηση
Από συναδέλφους, μέντορες ή έμπιστα άτομα για να αποκτήσεις γνώσεις σχετικά με την πρόοδό σου, καθώς και τους τομείς για περαιτέρω βελτίωση.
Παράδειγμα: Μετά από μια συνάντηση ομάδας, ζήτα από έναν συνάδελφο ανατροφοδότηση σχετικά με τις ακουστικές σου δεξιότητες. Αναγνωρίζει τη βελτίωσή σου στη μείωση των διακοπών; Παρέχει εποικοδομητικές προτάσεις για τη διατήρηση της εστίασης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων;
Βήμα 6: Αντανάκλαση και προσαρμογή
Σκέψου τις εμπειρίες και τα αποτελέσματά σου και προσάρμοσε την προσέγγισή σου με βάση τα σχόλια και τις παρατηρήσεις.
Παράδειγμα: Αναλογίζεσαι την πρόοδό σου τον περασμένο μήνα και διαπιστώνεις ότι, ενώ έχεις κάνει βήματα για τη μείωση των διακοπών, εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις την εστίασή σου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Ως αποτέλεσμα, αποφασίζεις να εξασκήσεις τεχνικές ενσυνειδητότητας για να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου.
Βήμα 7: Μέτρησε την επιτυχία
Αξιολόγησε την πρόοδό σου σε σχέση με τους στόχους που έχεις θέσει νωρίτερα και γιόρτασε ορόσημα στην πορεία.
Παράδειγμα: Στο τέλος του μήνα, αξιολογείς ξανά τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες χρησιμοποιώντας την ίδια κλίμακα 1 – 10. Τώρα βαθμολογείς τον εαυτό σου με 7 επειδή έχεις μειώσει σημαντικά τις διακοπές και βελτίωσες τις δεξιότητές σου στην ακρόαση. Γιορτάζεις την πρόοδό σας και βάζεις νέους στόχους για συνεχή ανάπτυξη.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείς να αναπτύξεις και να βελτιώσετε συστηματικά τα soft skills σου, όπως η επικοινωνία, και να παρακολουθείς την πρόοδό σου προς την επίτευξη των στόχων σου.
Πηγές για πρόσθετη μελέτη
Books
- “How to Win Friends and Influence People” – Dale Carnegie: Ένα κλασικό βιβλίο για τις διαπροσωπικές δεξιότητες και την οικοδόμηση σχέσεων.
- “Emotional Intelligence 2.0” – Travis Bradberry and Jean Greaves: Διερευνά τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης στην προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.
- “Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes Are High” – Kerry Patterson, Joseph Grenny, Ron McMillan, και Al Switzler: Στρατηγικές για τον αποτελεσματικό χειρισμό δύσκολων συνομιλιών.
Podcasts
- “The Art of Charm“: Iδέες και στρατηγικές για τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, της δικτύωσης και της προσωπικής ανάπτυξης.
- “The School of Greatness” with Lewis Howes: Συνεντεύξεις με επιτυχημένους ηγέτες και ειδικούς που μοιράζονται συμβουλές για την προσωπική ανάπτυξη και τα επιτεύγματα.
- “The Happiness Lab” with Dr. Laurie Santos: Εξερευνά την επιστήμη της ευτυχίας και πρακτικές στρατηγικές για τη βελτίωση της ευημερίας.
Από το Sea Breaze
- Float to Soar: Πακέτο αυτοβελτίωσης
- Agile Adaptive Decision Making: Αυτοπεποίθηση στην προσαρμοστική λήψη αποφάσεων
- VUCA Leadership: Ηγεσία σε έναν κόσμο VUCA
Συμπέρασμα
Η εκμάθηση των soft skills είναι απαραίτητη για την πλοήγηση στην πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής, των εργασιακών περιβαλλόντων και των επιχειρηματικών πλαισίων. Αναγνωρίζοντας τη σημασία των soft skills, επενδύοντας στην ανάπτυξή τους και εφαρμόζοντάς τα αποτελεσματικά, μπορείς να ξεκλειδώσεις νέες ευκαιρίες, να δημιουργήσεις ουσιαστικές σχέσεις και να επιτύχεις τους στόχους σου με αυτοπεποίθηση. Είτε είσαι φοιτητής, επαγγελματίας, επιχειρηματίας ή ηγέτης, η προτεραιότητα στην ανάπτυξη soft skills είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσεις πλήρως τις δυνατότητές σου και να ευδοκιμήσεις στον σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο.
Pingback: Πoκλήσεις στην εκπαίδευση Soft Skills και η λύση - Sea Breaze