You are currently viewing Ρυθμιστές Αναπνοής – 1α Στάδια
Ρυθμιστές Αναπνοής - 1α Στάδια

Ρυθμιστές Αναπνοής – 1α Στάδια

Ρυθμιστές Αναπνοής – 1α Στάδια

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και πλέον στις μέρες μας οι συσκευές ανακύκλωσης αναπνοής – επαναπνευστήρες – Rebretahers είναι εξαιρετικά δημοφιλή.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι καθιερωμένοι ρυθμιστές πίεσης – αναπνοής, συνεχίζουν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου του καταδυτικού εξοπλισμού.

Ο πρώτος ρυθμιστής που εκμεταλλεύτηκε την  περιβάλλουσα πίεση – ambient pressure κατασκευάστηκε το 1866 από δύο Γάλλους. Τον μηχανικό Benoist Rouquayrol και τον αξιωματικό του ναυτικού Auguste Danayrouze.

Το κατάφεραν σε μια περίοδο που οι αεροσυμπιεστές και οι καταδυτικές φιάλες δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα ώστε να έχουν ικανοποιητικά αποθέματα αερίου. Καθιστώντας την εν λόγω συσκευή όχι πρακτική.

75 χρόνια μετά ο Jacque Cousteau και ο Emile Gagnan αξιοποιούν και εξελίσσουν την ιδέα του Rouquayrol. 

Κατασκεύσαν τον πρώτο ρυθμιστή ”απαίτησης” – demand valve regulator το 1943. Το όνομα αυτού Aqualung, γνωστό τότε και ως Single Stage Regulator.

Μετά από αρκετό καιρό έγινε το μεγάλο άλμα. Καθιερώθηκαν δύο διαφορετικοί μηχανισμοί με 1ο και 2ο στάδιο, γνωστοί ως Two Stage Regulators. 

Δεν ήταν τίποτε διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.

Ονοματολογία

Ο μηχανισμός του πρώτου σταδίου του ρυθμιστή αναπνοής αποτελείται συνήθως από δύο τμήματα. Αποκαλούνται «κορώνα- crown» ή «κώνος – one» ή «σκληρή έδρα – hard seat».

Μαζί υπάρχει και ένα πλαστικό ή λαστιχένιο κομμάτι, το οποίο αποτρέπει την διαρροή.
Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένο, ονομάζεται «έδρα υψηλής – HP seat» ή «έδρα χαμηλής – LP seat».

Η πίεση ανάμεσα στα δύο στάδια ή η πίεση που βγαίνει από το 1o στάδιο ονομάζεται «ενδιάμεση πίεση – intermediate pressure» ή «interstage pressure» και συμβολίζεται ως IP.

Το κάθε στάδιο έχει δύο θαλάμους τον υψηλής και τον χαμηλής πίεσης.

Η πίεση μέσα στον θάλαμο υψηλής πίεσης του 1ου σταδίου, είναι το ίδιο πράγμα με την ενδιάμεση πίεση, η οποία ακολούθως είναι και η πίεση που υπάρχει στον θάλαμο υψηλής του 2ου σταδίου.

Ανοδικής  & Καθοδικής ροής

Οι έδρες των βαλβίδων που υπάρχουν στους ρυθμιστές αναπνοής έχουν δύο διαφορετικές μορφές – διατάξεις, που είναι είτε αντίθετα με την ροή του αερίου – upstream είτε προς την κατεύθυνση του αερίου – downstream.

Αυτό καθορίζεται ανάλογα με το που βρίσκεται το κινητό μέρος της βαλβίδας της έδρας σε σχέση με την ροή του αερίου.

Αν βρίσκεται στον θάλαμο υψηλής πίεσης – HP τότε αναφερόμαστε σε έναν upstream ρυθμιστή.

Αν βρίσκεται στον θάλαμο χαμηλής πίεσης – LP τότε μιλάμε για έναν downstream ρυθμιστή.

Για να κατανοήσεις την διαφορά, σκέψου μια πόρτα σε ένα γεμάτο με κόσμο δωμάτιο, που προσπαθεί να βγει έξω.

Αν η πόρτα ανοίγει προς τα μέσα – upstream, θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει με τους ανθρώπους να την πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, έχοντας την τάση να μένει κλειστεί λόγο της ροής των ανθρώπων που προσπαθούν να βγουν.

Αν όμως η ίδια πόρτα στο ίδιο παράδειγμα ανοίγει προς τα έξω – downstream, θα είναι πολύ εύκολο να ανοίξει, αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο να κλείσει.

Αυτός είναι και ο λόγος που στους περισσότερους ρυθμιστές θα μπορέσεις να δεις ένα ελατήριο τα οποίο είναι χαρακτηριστικό των downstream ρυθμιστών, το οποίο στην πραγματικότητα αντισταθμίζει την πίεση.

Βαλβίδα Υπερπίεσης – Overpressure Valve (OPV)

Στις μέρες μας είναι διαδεδομένοι οι downstream ρυθμιστές και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος γι αυτό.

Στην περίπτωση που αυξηθεί η πίεση μέσα στον θάλαμο, για παράδειγμα από αστοχία της έδρας υψηλής πίεσης, ο ρυθμιστής θα συνεχίσει να απελευθερώνει το παραπανίσιο αέριο από το 2ο στάδιο, κάνοντας αυτό που λέμε free flow.

Στην αντίθετη περίπτωση του upstream, η παροχή διακόπτεται εντελώς, αποτέλεσμα του οποίου είναι να μην μπορεί ο δύτης να αναπνεύσει από το 2ο στάδιο.

Για το λόγο αυτό οι upstream ρυθμιστές αναπνοής, όπως οι Poseidon, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μια βαλβίδα υπερπίεσης – overpressure valve η οποία να είναι τοποθετημένη στο 1ο στάδιο.

Πρόκειται για ένα ελατήριο πάνω σε μια δισκοειδή βαλβίδα, που ανοίγει όταν αυξάνεται η πίεση μέσα στον θάλαμο.

Διαφράγματος και Πιστονιού

Το κινητό μέρος του 1ου σταδίου μπορεί να είναι είτε πιστονιού, είτε διαφράγματος.

Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα 1α στάδια πιστονιού πλημυρίζουν με νερό και το εσωτερικό τους είναι εκτεθειμένο σε αέρα και σωματίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα δυσλειτουργίας και τραυματισμού του σε περίπτωση που κάτι περάσει στον θάλαμο ενδιάμεσης πίεσης.
Ή ακόμα χειρότερα αν κάτι κολλήσει πάνω στο O-Ring.

Αυτό είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα που έχουν τα 1α στάδια διαφράγματος, τα οποία είναι απολύτως προστατευμένα και στεγανά.


Ποιο είναι καλύτερο;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν έχει σωστή ή λάθος απάντηση.

Για το λόγο αυτό θα αναφερθώ στα δεδομένα, ξεκινώντας απ’ τα 1α στάδια πιστονιού.

Αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, υπάρχει περίπτωση να βρεις ένα μικρό στρώμα οξείδωσης χαλκού. Όχι όμως τόση που να δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα.

Έχουν επίσης λιγότερα κινητά μέρη – μόνο το πιστόνι – σε σύγκριση με τους διαφράγματος οι οποίοι έχουν σαφώς περισσότερα. Αυτό είναι κάτι που αυξάνει το κόστος των ανταλλακτικών και της συντήρησης τους.

Αν καταδύεσαι σε πολύ κρύα ή βρόμικα νερά, οι ρυθμιστές διαφράγματος είναι μονόδρομος. Αυτό γιατί το νερό δεν έρχεται σε επαφή με τα κινητά μέρη. Αυτό σημαίνει μειωμένη πιθανότητα διάβρωσης.

Απ’ την άλλη όμως είναι πολύ πιο εύκολο να συντηρήσεις έναν ρυθμιστή πιστονιού. Ειδικά αν είσαι από αυτούς που μετά από σχετική εκπαίδευση, τους αρέσει να περιποιούνται τον ρυθμιστή τους.

Κάτι το οποίο με την σειρά του θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο. Αυτό αν καταδύεσαι σε τοποθεσίες που δεν υπάρχουν εξουσιοδοτημένα εμπορικά καταστήματα και καταδυτικά κέντρα.

Μάθε περισσότερα και για τα υπόλοιπα μέρη του καταδυτικού εξοπλισμού στην δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση ?

scuba-diving-virtual-class-sea-breaze-spyros-kollas-greece-cyprus

Αφήστε μια απάντηση