You are currently viewing Εισαγωγή στην Τεχνική κατάδυση με Sidemount
Εισαγωγή στην Τεχνική κατάδυση με Sidemount

Εισαγωγή στην Τεχνική κατάδυση με Sidemount

Τεχνική κατάδυση με Sidemount

Έχοντας πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποσότητα αναπνεύσιμου αερίου (δύο φιάλες)  σαν δύτης sidemount ανοιχτής θάλασσας θα εισέλθεις ουσιαστικά στη σφαίρα της τεχνικής κατάδυσης.

Tαυτόχρονα θα εκτεθείς σε διάφορα σωματικά και ψυχολογικά θέματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που συνηθίζεται στις καταδύσεις αναψυχής με μία φιάλη.

Η αυξημένη ποσότητα αναπνεύσιμου αερίου ισοδυναμεί άμεσα με την αύξηση της έκθεσης υποβρυχίως (χρόνους βυθού). 

Ανάλογα με το βάθος και το αέριο που θα χρησιμοποιήσεις είναι πολύ πιθανό να μπεις ή να έρθεις πολύ κοντά στα όρια της κατάδυσης η οποία απαιτεί διαδικασίες αποσυμπίεσης. 

Σαν δύτης Sidemount θα πρέπει να εξετάσεις την επίσημη και πιστοποιημένη εκπαίδευση σε πιο προχωρημένες μορφές κατάδυσης όπως το Nitrox ή τα εισαγωγικά προγράματα εκπαίδευσης στις τεχνικές καταδύσεις.

Ο σκοπός και ο στόχος αυτών των επιπέδων είναι να σου δώσουν τις γνώσεις γύρω  απ’ τις τεχνικές και τα πρωτόκολλα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και εκτέλεση τεχνικών καταδύσεων, τα οποία περιλαμβάνουν

 • Τεχνικές και διαδικασίες αποσυμπίεσης
 • Διαδικασίες έκτακτης ανάγκης
 • Θερμική προστασία για παρατεταμένους χρόνους βυθού
 • Χρήση του καταλληλότερου αερίου για την συγκεκριμένη κατάδυση, το βάθος και τον χρόνο.
 • Υπολογισμό αερίων και διαχείριση περιστατικών εκτάκτου ανάγκης που σχετίζονται με αυτά σε επίπεδο ομάδας 

Χωρική συνειδητοποίηση (όγκος) και Αντίσταση

Η ύπαρξη δεύτερης φιάλης αυξάνει αναπόφευκτα τον συνολικό σου όγκο.

Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσεις την διαφορά, τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από το νερό.


Είναι καλή ιδέα  να αξιοποιήσεις τον χρόνο αυτό ώστε να κάνεις αφενός τις απαιτούμενες βελτιώσεις.

Εστίασε ταυτόχρονα τα θέματα ευαισθητοποίησης ενώ το κολυμπάς γύρω από έναν εύθραυστο κοραλλιογενή ύφαλο ή γύρω από ναυάγια.

Θα πρέπει επίσης να είσαι προετοιμασμένος για πιθανή επιπλέον προσπάθεια στο κολύμπι, ειδικά αν υπάρχουν ρεύματα. 

Ένα καλό ζευγάρι σκληρών πτερυγίων μπορεί να σε βοηθήσει να μετακινηθείς μέσα στο νερό.

Ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης είναι η πιο χρήσιμη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πρόσθετης προσπάθειας όταν καταδύεσαι με δύο φιάλες.

Ανακαιφαλαίωση

Ανακεφαλαιόνωντας, η sidemount διάταξη είναι εξαιρετικά ευέλικτη, ασφαλής και σταθερή για καταδύσεις στην ανοιχτή θάλασσα.

Ωστόσο, υπάρχουν θέματα

 • αποσυμπίεσης
 • εναλλαγής αερίων σε μια έκτακτη ανάγκη
 • απρόβλεπτα προβλήματα και
 • θέματα θερμικής άνεσης

που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την κατάδυση με αυτή την διάταξη του εξοπλισμού. 

Οι καταδύσεις από σκάφη είναι εύκολες και διασκεδαστικές, αφού προηγουμένως όμως κάνεις τις κατάλληλες  ρυθμίσεις και εξασφαλίσεις την υποστήριξη που θα χρειαστείς πριν από την κατάδυση. 

Να θυμάσαι ότι ο σωστός σχεδιασμός της κατάδυσης και η καλή  φυσική κατάσταση θα κάνει την εμπειρία σου ασφαλή και ευχάριστη.

Τεχνική κατάδυση με Sidemount

Αν πρόκειται να ξεκινήσεις τα μαθήματα κατάδυσης φέτος και θέλεις να αποκτήσεις τα πλεονεκτήματα του Sidemount θα πρέπει να

Μπορείς επίσης να γίνεις μέλος του σχετικού γκρούπ στο Facebook Sidemount Diving Greece

This Post Has 2 Comments

 1. Γιώργος Τουμπανιαρης

  Υπεροχη η ιδεα σας για την δωρεάν καταδυτική επιμόρφωση και θελω να συμμετάσχω. Ενδιαφερομαι για sidemount.Εχω παρει τον κατάλληλο εξοπλισμό και εχω κανε 3 βουτιές χωρις δασκαλο .Οτι εχω δει απ’το you tube .Ευχαριστω πολυ και συγχαρητηρια

  1. Spyros

   Γεια σου Γιώργο και σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και το ενδιαφέρον σου. Συμμετοχή στην δωρεάν ψηφιακή καταδυτική επιμόρφωση μπορείς να έχεις, κάνοντας την εγγραφή οσυ στον σύνδεσμο https://bit.ly/2x0WLT2
   Μπορείς επίσης να παρακολουθήσεις και τα δωρεάν σεμινάρια που υπάρχουν στον σύνδεσμο https://bit.ly/38Tl6Yv Σε μερικές ημέρες θα προστεθούν και άλλα.
   Σε ότι αφορά στην εκπαίδευση σου στην κατάδυση με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης – Sidemount είναι καλή ιδέα να επιλέξεις έναν εκπαιδευτή, γιατί στα σίγουρα υπάρχουν θέματα που δεν καλύπτονται στο διαδίκτυο. Απεναντίας, από την στιγμή που ολοκληρώσης με την εκπαίδευση θα μπορείς να αξιολογίσεις και να φιλτράρεις με ορθότερα κριτήρια, ποια είναι αυτά που σου ταιριάζουν και ποια όχι. Αν χρειαστείς βοήθεια με την επιλογή εκπαιδευτή θα είναι χαρά μου να σε βοηθήσω, μιας και πλέον δεν προσφέρονται προγράμματα εκπαίδευσης αυτοδυτών από το Sea Breaze.

   Σε ευχαριστώ για ακόμη μία φορά και θα χαρώ να έχω νέα σου.

   Φιλικά
   Σπύρος

Αφήστε μια απάντηση