You are currently viewing Έξι Μύθοι Για Την Αυτόνομη Κατάδυση
Έξι μύθοι για την αυτόνομη κατάδυση

Έξι Μύθοι Για Την Αυτόνομη Κατάδυση

Έξι Μύθοι Για Την Αυτόνομη Κατάδυση

Όλοι έχουμε προσπαθήσει μέχρι ένα σημείο να φέρουμε τον κολλητό, τον αδερφό, τον ξάδερφο, τον συνάδελφο, τον γείτονα μας ή το κορίτσι ? που μας αρέσει σε μια από τις καταδύσεις μας. Με τα καλύτερα επιχειρήματα προσπαθήσαμε να τους πείσουμε να μπούνε στο νερό, έστω μια φορά για μια ώρα κατάδυσης. Τόσο περίπου απαιτείται για μια υποβρύχια περιήγηση.


Ο γοητευτικός/η εκπαιδευτής/τρια, η φιλική κοινότητα και το αίσθημα της ολοκλήρωσης μετά την επιστροφή στην επιφάνεια, μπορούν να κάνουν ακόμα και τον πιο σκεπτικιστή άνθρωπο να αγαπήσει αυτό το σπορ. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα όμως γίνεται κουραστικό να ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες ξανά και ξανά.

Έξι Μύθοι Για Την Αυτόνομη Κατάδυση

«Θα πνιγώ»

Η κατάδυση έχει την φήμη ότι είναι επικίνδυνο σπορ. Δε μπορείς να κάνεις κατάδυση σε έναν τοίχο, ναυάγιο, σπήλαιο ή φαράγγι; Κανένα πρόβλημα, μπορείς να κάνεις μια κατάδυση από ακτή. Αν και αυτό είναι δύσκολο τότε κλιμακώνουμε περισσότερο. Μπορούμε να κάνουμε μια κατάδυση σε πισίνα ή σε περιβάλλον που να επικρατούν συνθήκες πισίνας.


Οι εκπαιδευτές και οι Divemasters είναι παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος και το σημαντικότερο κοντά σου. Θα σε βοηθήσουν με τον καταδυτικό εξοπλισμό, τις ασκήσεις και τις πρώτες σου αναπνοές από τον ρυθμιστή πίεσης – αναπνοής. Ακόμη και ένας 70χρονος αρχάριος μπορεί να ξεκινήσει να κάνει κατάδυση αν το επιθυμεί.

Διάβασε: 100-Year-Old Becomes World’s Oldest Diver

«Έχω κλειστοφοβία»

Δεν πρόκειται για δυσφορία που πρόκειται να επηρεάσει την καθημερινότητα σου. Ωστόσο η αντιμετώπιση αυτής σου της φοβίας θα έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην ζωή σου και την καθημερινότητα σου. Θα μάθεις δηλαδή πως είναι να:

  • Ξεπερνάς τους φόβους σου.
  • Να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις.

Φοβία – Tip 1: Αντιμετώπισε τον φόβο με ένα βήμα τη φορά.

Είναι φυσικό για όλους να θέλουν να αποφύγουν το πράγμα ή την κατάσταση που φοβούνται. Η αποφυγή μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα βραχυπρόθεσμα. Στην ουσία όμως σε αποτρέπει απ’ το να καταλάβεις ότι η φοβία σου μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτική όσο νομίζεις. Στερώντας στον εαυτό σου την ευκαιρία και την δυνατότητα να μάθει πώς να αντιμετωπίζεις τον φόβους σου, η φοβία γίνεται όλο και πιο τρομακτική. Ταυτόχρονα και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη στο μυαλό σου.

Έκθεση Tip 2: Σταδιακή αντιμετώπιση του φόβου.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεραστεί μια φοβία είναι η βαθμιαία και επανειλημμένη έκθεση στον φοβογόνο παράγοντα ή κατάσταση με ένα ασφαλές και ελεγχόμενο τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας της έκθεσης θα μάθεις να πώς να ξεπερνάς το άγχος και το φόβο μέχρι αυτός να περάσει ή να μειωθεί στο ελάχιστο. Μέσα από τις επαναλαμβανόμενες εμπειρίες θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι τελικά το χειρότερο δεν πρόκειται να συμβεί.  Δεν πρόκειται ούτε να πεθάνεις, ούτε να πνιγείς, ούτε να “χάθείς”.-

Με κάθε έκθεση στον φοβογόνο παράγοντα, θα αισθάνεσαι και πιο σίγουρος/η στον έλεγχο του φόβου, μέχρι που η φοβία να αρχίσει να χάνει τη δύναμή της. Η επιτυχής αντιμέτωπη των φοβιών σου θέλει σχεδιασμό, πρακτική, επιμονή και υπομονή. Οι συμβουλές αλλά και η βοήθεια των έμπειρων σε αυτά τα ζητήματα εκπαιδευτών και Divemasters, θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο την διαδικασία της έκθεσης. Και αυτό μέσα από μία χαλαρωτική, ψυχαγωγική και εποπτευόμενη διαδικασία. 


Tip 3: Ανεβάζοντας την “κλίμακα φόβου”

Εάν έχεις δοκιμάσει να εκτεθείς στον φοβογόνο παράγοντα και απέτυχες να τον ελέγξεις στο παρελθόν, ίσως χρειάζεται μια πιο σταδιακή έκθεση στο ερέθισμα. Είναι σημαντικό να αρχίσεις με μια κατάσταση που μπορείς να χειριστείς και να απασχοληθείς με τον τρόπο ή τις μεθόδους που θα διδαχτείς, ώστε σταδιακά να πετύχεις την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον εαυτό σου.

«Είναι πολύ ακριβό»

Μπορεί και να ισχύει αλλά, δεν πιστεύεις κι εσύ ότι σημασία έχει με τι το συγκρίνεις;

Το θέμα κόστους έχει να κάνει ξεκάθαρα με τον παράγοντα της αξίας που λαμβάνεις από κάθε πράγμα με το οποίο κάνεις την σύγκριση. Αν για παράδειγμα συγκρίνεις τα οφέλη και το κόστος μιας κατάδυσης με έναν καφέ, τότε είναι σίγουρο πως θα οδηγηθείς σε λανθασμένα συμπεράσματα για τον απλούστατο λόγο ότι άλλα έχει να σου προσφέρει ένας καφές και άλλα μια κατάδυση.

Οι ανάγκες και οι προτεραιότητές σου θα καθορίσουν πιο απ’ τα δύο έχει την περισσότερη αξία για εσένα προσωπικά την δεδομένη στιγμή και όχι η αντικειμενική σου κρίση.

Υπάρχει περίπτωση αν κάτσεις να σκεφτείς, να θυμηθείς περιπτώσεις που ήθελες κάτι πραγματικά πολύ ενώ δεν είχες τα χρήματα και έκανες ότι πέρναγε και δεν πέρναγε απ’ το χέρι σου για να μπορέσεις να βρεις τα χρήματα για να το αποκτήσεις ή να το κάνεις;

Είναι λοιπόν θέμα χρημάτων ή απλά θέμα επιθυμίας και  κινήτρων;

Άσκηση

Για να καταλάβεις την διαφορά κάνε το εξής.
·   Πάρε ένα κομμάτι χαρτί και δημιούργησε τέσσερεις στήλες.
· Στις δύο πρώτες δώσε τίτλο ¨ΚΤΆΔΥΣΗ¨ και στις άλλες δύο ¨ΚΑΦΕΣ¨
·  Ξεκίνα απ’ το δίστηλο ¨ΚΑΤΑΔΥΣΗ¨ γράφοντας στην μία στήλη τα ¨ΘΕΤΙΚΑ¨ και στην άλλη τα ¨ΑΡΝΗΤΙΚΑ¨
·    Κατέγραψε όσα θετικά και όσα αρνητικά γνωρίζεις και έχεις ακούσει
·    Επανέλαβε το ίδιο και στην στήλη του καφέ

Αυτό θα σου δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια απ’ τις δύο επιλογές είναι σωστότερη βάση των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η κάθε μία εξ αυτών.

Είσαι απ’ αυτούς που τους αρέσει να κάνουν το σωστό και το καλύτερο; Τότε πιθανότατα να κάνεις αυτό το οποίο εντόπισες ότι έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα – οφέλη. Σε αντίθετη περίπτωση οδηγείσαι από τα θέλω σου. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα κάνεις πάντοτε το σωστό και το καλύτερο, αλλά αυτό που επιθυμείς περισσότερο.

Αν και στις δύο περιπτώσεις καλύπτεις ουσιαστικά ανάγκες σου, η διαφορά εντοπίζεται στο τελικό αποτέλεσμα των αποφάσεών σου.

«Δεν είμαι αρκετά Fit»

Κανένας δεν είναι αρκετά Fit όταν ξεκινάει ένα νέο σπορ η άθλημα. Δε χρειάζεται να είσαι σε φόρμα για να ξεκινήσεις κατάδυση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορείς να ανέβεις τα σκαλιά ενός ορόφου χωρίς να λαχανιάζεις.

Οτιδήποτε νόμιζες ότι γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις κατάδυση θα πρέπει να τα αναθεωρήσεις και να τα βελτιώσεις.

Κάποιοι άνθρωποι τρομοκρατούνται από άλλους δύτες που φοράνε τρεις, καμιά φορά και τέσσερις φιάλες πάνω τους. Πιστεύουν ότι επειδή έχουν δεις το Sanctum και μερικούς τεχνικούς δύτες του Sea Breaze, ότι θα χρειαστεί να κάνουν τα ίδια.

Κανένας δε θα σε υποχρεώσει να φορέσεις πάνω σου κάτι περισσότερο από αυτό που εσύ χρειάζεσαι για να απολαύσεις την καταδυτική σου ημέρα ή εκπαίδευση.

«Που να κουβαλήσω όλο αυτό το βάρος η γυναίκα»

Δε πρόκειται να γίνεις ποτέ μυώδης και δε θα δείχνεις σαν άντρας, εκτός αν προπονείσαι σε γυμναστήριο για 4 ώρες την ημέρα, σηκώνεις μεγάλα φορτία και είσαι αγωνιστική αθλήτρια. Στα σίγουρα όμως θα γίνεις πιο Fit, πιο υγιής και οι υπάρχοντες μύες θα δείχνουν καλύτεροι. 

Ανεξαρτήτως του τύπου σώματος θα αποκτήσεις μύες που αποτελούν προϋπόθεση ενός υγιούς αυτοδύτη. Είναι γεγονός ότι η κατάδυση χρειάζεται και βοηθάει της καρδιοαναπνευστική αντοχή. Ταυτόχρονα όμως βοηθάει να κάψεις λίπος και να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου. Ότι ακριβώς χρειάζεσαι δηλαδή για να δημιουργήσεις ένα καλλίγραμμο και δυνατό σώμα.

Ας μην ξεχνάμε μεταξύ άλλων ότι όλο και κάποιος gentleman θα σε βοηθήσει μέχρι να μπεις στο νερό, που εκεί πλέον δεν αισθάνεσαι ότι έχεις βάρος στην πλάτη

«Δε βρίσκω χρόνο να καταδυθώ»

Οι άνθρωποι που σκέφτονται έτσι, συνήθως καταλήγουν να καταδύονται περισσότερο από όλους. Δεν υπάρχουν ανησυχίες γι αυτό. Ένας άνθρωπος που έχει ένα σφιχτό πρόγραμμα αλλά αγαπάει το σπορ, θα βρει τον απαραίτητο χρόνο για μια ακόμα καταδυσάρα. Δεν είναι το ίδιο με τα προγράμματα Spinning και Abs and Hips των συμβατικών γυμναστηρίων. Θέλουμε να πηγαίνουμε για κατάδυση ξανά και ξανά εξαιτίας του περιβάλλοντος, των αποτελεσμάτων και της θετικής νοοτροπίας που έχουμε κάθε φορά που φεύγουμε από την θάλασσα.

Έξι Μύθοι Για Την Αυτόνομη Κατάδυση

Πρέπει να παραδεχτείς ότι εξάντλησα κάθε ενδεχόμενο που μέχρι σήμερα σε κράταγε πίσω απ’ το να κάνεις έστω το πρώτο βήμα της δοκιμής.  Έτσι δεν είναι;?

Κάνε την εγγραφή σου στο ψηφιακό πρόγραμμα μύησης στην αυτόνομη κατάδυση και θα τα πούμε παραλία 😉

This Post Has 2 Comments

Αφήστε μια απάντηση