You are currently viewing 10 πράγματα πριν την επιλογή καταδυτικού κομπιούτερ
10 πράγματα πριν την επιλογή καταδυτικού κομπιούτερ

10 πράγματα πριν την επιλογή καταδυτικού κομπιούτερ

10 πράγματα πριν την επιλογή καταδυτικού κομπιούτερ

Είσαι από αυτούς που χρειάζονται βοήθεια για την επιλογή του καταδυτικού του κομπιούτερ;
Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει ώστε να κάνεις την καλύτερη και πάνω απ’ όλα την σωστότερη για εσένα επιλογή.

Ετοιμάζεσαι για το επόμενο βήμα μετά την βασική σου εκπαίδευση και σκέφτεσαι εντονότερα την ανάγκη απόκτησης του δικού σου καταδυτικού κομπιούτερ;

Έχεις πελαγώσει με τον όγκο πληροφοριών σχετικά με τα μοντέλα; Τις δυνατότητες, το σχέδιο, το χρώμα; Σε κονσόλα ή ανεξάρτητα; Τον συντηρητισμό, το σέρβις, το κόστος και ακόμα τόσα;
Ψυχραιμία. Όλοι το έχουμε περάσει. Μεταξύ των όλων κι εγώ φυσικά.

Πραγματική ιστορία

Θυμάμαι όταν ξεκίνησα κι εγώ με τις καταδύσεις τον εκπαιδευτή μου να μου λέει και να μου τονίζει τη σπουδαιότητα του καταδυτικού κομπιούτερ. Τόνιζε σε κάθε ευκαιρία πως είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να επενδύσω. Και ότι είναι αυτό που θα με κρατήσει ασφαλή.

Σε κάθε παραλάβή μου μιλούσε για το τελευταίο μοντέλο που μόλις βγήκε και ότι είναι ένα ”εργαλείο’’ όπως το έλεγε, που θα μου κρατούσε για μια ζωή. Κανονική επένδυση δηλαδή ?

Κάποια στιγμή έκανα κι εγώ την αγορά του καταδυτικού μου κομπιούτερ, ακριβώς πριν την τελευταία κατάδυση για την απόκτηση του Open Water. Ασφαλής πλέον έδωσα επιπροσθέτως τα χρήματα για το Advanced Open Water που θα ξεκινούσε μετά από μερικές ημέρες.

Μου έδειξε τα απολύτως απαραίτητα ώστε να μπορέσω να το χρησιμοποιήσω εκείνη τη μέρα, φύγαμε για τη θάλασσα. Η χαρά μου γι’ αυτή την αγορά ‘’επένδυση’’ δεν περιγραφόταν.

Αγόρασα μάλιστα και ένα έξτρα μπουκάλι νερό για να το ξεπλύνω αμέσως μετά την κατάδυση.
Φυσικά και αγόρασα και μια έξτρα θήκη για να μη γδέρνεται στη μεταφορά. Άκου λέει. Κοτζάμ επένδυση έκανα!!!

Την επόμενη μέρα

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα, είχα ρεπό από τη δουλειά και μεταξύ άλλων έψαξα και για το νέο μου απόκτημα στο διαδίκτυο.

Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες για το καταδυτικό μου κομπιούτερ έπεσα και σε άλλα μοντέλα. Έπεσα πάνω σε φόρουμ με συγκριτικά και σε ιστοσελίδες με σχόλια για κάθε λογής κομπιούτερ.
Εκεί ήταν που είδα και αυτά που είναι για τεχνικές καταδύσεις.

Τεχνικές καταδύσεις; Δεν τον είχα ακούσει τον όρο. Είχε πολύ ενδιαφέρον. Με την ευκαιρία διάβασα και γι αυτές.

Μόλις προσδιόρισα το που θα ήθελα να φτάσω. Έχοντας βάλει για στόχο την τεχνική κατάδυση, άρχισα να προβληματίζομαι ως προς την ‘’επένδυση’’ που μόλις έκανα.

Προσβάσεις σε ανθρώπους που γνώριζαν από τεχνικές καταδύσεις δεν υπήρχαν μιας και τότε πρέπει να ήταν τρεις ή τέσσερεις αν δεν κάνω λάθος σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο άνθρωπος που γνώριζα και εμπιστευόμουν ήταν ο εκπαιδευτής μου.  Έτσι λοιπόν πήγα λίγο νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα του μαθήματος για το Advanced Open Water για να τον ρωτήσω αν το κομπιούτερ που μόλις αγόρασα είναι συμβατό για τεχνικές καταδύσεις.

Μου απάντησε πως δεν είναι. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι  θέλω πολλά χρόνια για να μπορέσω να κάνω τεχνική κατάδυση. Φυσικά δεν παρέλειψε το ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με αυτού του είδους τις καταδύσεις γιατί είναι επικίνδυνες. ?

Εγώ στο μεταξύ είχα κάνει  επένδυση και θα το είχα για μια ζωή.
Όχι όμως για όλες τις μορφές καταδύσεων!;!;!

Πέρασε ο καιρός..

Φτάνοντας στην πρώτη μου εκπαίδευση τεχνικών καταδύσεων άρχισαν τα πράγματα να ξεκαθαρίζουν κάπως. Μαζί με μερικές διαπιστώσεις..

Ότι είχα με κόπο αποκτήσει δεν ήταν συμβατό με τα στάνταρ του εξοπλισμού που απαιτείται για τεχνικές καταδύσεις. Το ίδιο φυσικά ίσχυε και για το καταδυτικό μου κομπιούτερ!

Εκείνη την περίοδο δεν ήταν ακόμα δημοφιλής στην Ελλάδα η στρατηγικές αποσυμπίεσης Minimum Deco και Ratio Deco. 

Για τον σχεδιασμό καταδύσεων χρειαζόταν ένα λογισμικό αποσυμπίεσης. Μαζί και ένας συνδυασμός οργάνων. Δύο κομπιούτερ ή ένα κομπιούτερ και ένα απλό ψηφιακό βυθόμετρο, ή δύο απλά ψηφιακά βυθόμετρα.

Έχοντας ήδη εξαντληθεί οικονομικά ήταν αδύνατο να προβώ στην ανανέωση του και έτσι αναγκάστηκα σε δεύτερες και τρίτες λύσεις. Δανεικό εξοπλισμό, είτε πατέντες στον υφιστάμενο.
Τα τελευταία χρήματα που είχα διαθέσιμα γι’ αυτόν τον σκοπό, έγιναν στεγανή στολή (ξανά λάθος επιλογή) και ένα δεύτερο, οικονομικό βυθόμετρο.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερα να κάνω την εκπαίδευσή και στη συνέχεια να κάνω τεχνικές καταδύσεις. Χρησιμοποιώντας το λογισμικού, το καταδυτικό κομπιούτερ αέρα και το βυθόμετρο.

Ένας άλλος κόσμος

Για καλή μου τύχη, πολύ σύντομα βρέθηκα να συμμετέχω σε μια εκπαίδευση κατά την οποία το μόνο που χρειαζόταν για τον έλεγχο της ανόδου και της αποσυμπίεσης, ήταν ένα απλό οικονομικό βυθόμετρο.
Ότι ακριβώς είχα αγοράσει σαν δεύτερο – εφεδρικό.

Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, τόσο για τις καινούργιες και τεκμηριωμένες γνώσεις που πήρα, όσο και γιατί τελικά δε θα χρειαζόταν να κάνω άλλη μια επένδυση για ένα καταδυτικό κομπιούτερ τεχνικών καταδύσεων, αλλά για ένα ακόμα οικονομικό βυθόμετρο.

Οτιδήποτε μέχρι τότε ήταν βασικό για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση μιας τεχνικής κατάδυσης, σε αυτή την εκπαίδευση έγινε δευτερεύον – εφεδρικό!

Το λογισμικό αποσυμπίεσης ήταν πλέον χρήσιμο μόνο για την επιβεβαίωση της ορθότητας του πλάνου κατάδυσης που έμαθα να σχεδιάζω.

Το καταδυτικό κομπιούτερ τεχνικών καταδύσεων δεν ήταν πλέον must. Αν ωστόσο υπήρχε θα βρισκόταν στην τσέπη της στεγανής για μια περίπτωση ανάγκης.

Είχα πλέον λύσει ένα σημαντικό από τα αρκετά προβλήματα που είχα με τον καταδυτικό μου εξοπλισμό. Μαζί είχα πάρει σωστές και το σημαντικότερο τεκμηριωμένες γνώσεις πάνω στα θέματα κατάδυσης αλλά και εξοπλισμού.

Έτσι, από εκείνη την στιγμή άρχισα με πρόγραμμα να αντικαθιστώ και να αποκτώ νέα υλικά, κατάλληλα για τη μορφή κατάδυσης που με εξέφραζε και με ενθουσίαζε περισσότερο.

Τα πράγματα πλέον στις μέρες μας είναι αρκετά διαφορετικά.

10 πράγματα πριν την επιλογή καταδυτικού κομπιούτερ

Οι συνθήκες, η τεχνολογία, η τεχνογνωσία, οι δομές καθώς και οι δυνατότητες αναρρίχησης σε μεγαλύτερες βαθμίδες εκπαίδευσης έχουν εξελιχθεί. Και συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Οι εταιρείες καταδυτικού εξοπλισμού, εκτός απ’ το ότι πολλαπλασιάστηκαν από τότε, ξοδεύουν αμέτρητα ποσά στην έρευνα για την βελτιστοποίηση του καταδυτικού εξοπλισμού.

Αυτό που σου προτείνω λοιπόν εφόσον θέλεις να ξεκινήσεις να επενδύεις στον καταδυτικό σου εξοπλισμό, είναι να ξεκινήσεις από ένα απλό και οικονομικό βυθόμετρο που μετράει

 • βάθος
 • χρόνο
 • θερμοκρασία νερού
 • ταχύτητα ανόδου και
 • ένα υποτυπώδες αρχείο από τις προηγούμενες καταδύσεις σου.

Τον καταδυτικό σου πίνακα έτσι κι αλλιώς τον έχεις ήδη πληρώσει και επιπροσθέτως χάλασες και κάποιες ώρες με τον εκπαιδευτή σου για τον μάθεις.

Αυτό σημαίνει ότι τη γνώση την έχεις. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνεις είναι εξοικειωθείς, όχι τόσο με τον σχεδιασμό, όσο με τους ειδικούς κανόνες που είναι γραμμένοι πάνω σε αυτόν και που δεν είναι γραμμένοι σε κανένα καταδυτικό κομπιούτερ.

Μη σε μπερδεύει το γεγονός ότι κάποιες από τις λειτουργίες του καταδυτικού κομπιούτερ δείχνουν όμοιες με τους ειδικούς κανόνες του πίνακα.

Άλλωστε νομίζω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου πως είναι προτιμότερο να οδηγείς παρά να σε οδηγούν τα όργανά σου.

Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσεις τον εαυτό σου και το μυαλό σου στο να μη σταματήσει να σκέφτεται, κάτι που είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην κατάδυση.

Επιπροσθέτως θα εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα τα οποία θα μπορούσες ίσος να αξιοποιήσεις για την απόκτηση άλλου μέρους του καταδυτικού σου εξοπλισμού.

Και τέλος, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για καταδύσεις με Minimum Deco και αργότερα Ratio Deco.

Τι να προσέξεις κατά την επιλογή καταδυτικού κομπιούτερ

10 πράγματα πριν την επιλογή καταδυτικού κομπιούτερ

 • Ποιος είναι αυτός που στο πουλάει; Κάνει καταδύσεις ή απλά εμπορεύεται;
 • Πόσες διαφορετικές επιλογές, βάση των δικών σου καταδυτικών αναγκών, σου δείχνει – προτείνει – παρουσιάζει;
 • Σου είναι σίγουρα απαραίτητες όλες αυτές οι σούπερ λειτουργίες και δυνατότητες που έχει;
 • Είναι open source και αναβαθμίσιμο;
 • Παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης εργοστασιακής κάσας με λαστιχόσκοινο αντί για λουράκι με extension;
 • Ποιο είναι το κόστος για την αλλαγή μπαταρίας;
 • Αν είναι επαναφορτιζόμενη  μετά από πόσες ώρες χρειάζεται αλλαγή;
 • Μέχρι πιο βάθος είναι πιστοποιημένο;
 • Έχει έγχρωμη ή ασπρόμαυρη οθόνη;
 • Να είναι καταδυτικό κομπιούτερ για κατάδυση και όχι κόσμημα που να τυχαίνει να έχει και λειτουργίες καταδυτικού κομπιούτερ. Κάτω απ’ το νερό χρειάζεται να μπορείς να διακρίνεις τις ενδείξεις, όχι μόνο με την απευθείας, αλλά και με την περιφερειακή όραση!!!

Καλές και με ασφάλεια αναδύσεις!

Αφήστε μια απάντηση