You are currently viewing Στολές Υγρού Τύπου. Όσα χρειάζεται να ξέρεις.
Στολές Υγρού Τύπου. Όσα χρειάζεται να ξέρεις

Στολές Υγρού Τύπου. Όσα χρειάζεται να ξέρεις.

Στολές Υγρού Τύπου. Όσα χρειάζεται να ξέρεις.

Στην αυτόνομη, όπως και στην ελεύθερη κατάδυση αλλά και όχι μόνο, χρησιμοποιούνται διάφορα ήδη στολών. Ο ρόλος τους είναι να περιορίσουν την απώλεια θερμότητας από το σώμα.
Ένα απ’ τα ήδη στολής που χρησιμοποιούνται είναι οι υγρού τύπου που θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Απ’ αυτά που μαθαίνουμε από το Open Water κιόλας είναι ότι το ανθρώπινο σώμα χάνει θερμότητα τέσσερεις (4) φορές πιο γρήγορα στο νερό σε σύγκριση με τον αέρα.

Ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε στολή είναι η προστασία του σώματος από εκδορές, γρατζουνιές και κοψίματα.

Συμπερασματικά, ακόμα και για καταδύσεις σε τροπικά κλίματα, η χρήση της στολής είναι απαραίτητη και για τους δύο παραπάνω λόγους.

Πως λειτουργεί;

Οι στολές υγρού τύπου είναι φτιαγμένες από υλικό το οποίο ονομάζεται νεοπρέν.
Πρόκειται για αφρόδες υλικό το οποίο περιέχει φυσαλίδες.

Χρεάζεται να είναι

  • το σωστό για εσένα μέγεθος και
  • εφαρμοστή στο σώμα σε σημείο που να σε πιέζει κιόλας. Λίγο ?

Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η ανακύκλωση της ποσότητας του νερού που υπάρχει μεταξύ δέρματος και στολής.

Ως αποτέλεσμα, το νερό αυτό που υπάρχει μεταξύ στολής και δέρματος παίρνει την θερμοκρασία του σώματος, μένοντας ζεστός/η για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης σημαντικό είναι να έχει καλής ποιότητας aquastop στα χέρια και στα πόδια τα οποία να επιτρέπουν να τα γυρνάς προς τα μέσα ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η ανακύκλωση του νερού όταν κάνεις κινήσεις υποβρυχίως.

Στολές υπάρχουν σε πολλά σχέδια και πάχη ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες προστασίας, ανάλογα με την περίοδο που καταδύεσαι.

Οι δύο βασικές κατηγορίες στολών υγρού τύπου

Οι δύο βασικές κατηγορίες στολών υγρού τύπου που προορίζονται για αυτόνομη κατάδυση είναι τα Μονοσόρτς και οι Ολόσωμες – μονοκόμματες.

Πάχη στολών υγρού τύπου

Τα πάχη απ’ τα οποία μπορείς να επιλέξεις είναι συνήθως 1.5mm, 3mm, 5mm και 7mm (χιλιοστά).

Κατά την χειμερινή περίοδο οι δύτες στις νότιες χώρες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μια μονοκόμματη στολή και ένα μονοσόρτς από πάνω.

Έτσι αυξάνουν την προστασία στην ευρύτερη περιοχή του θώρακα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα στρώμα από 8mm έως 10mm.

Αυτή η τακτική σαφώς περιορίζει το εύρος κινήσεων και της ελευθερίας. Θέμα που θα αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο.

Φερμουάρ

Από ‘κει κι έπειτα υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξεις αν η στολή σου θα έχει το φερμουάρ μπροστά στο στήθος, ή πίσω στην πλάτη.

Αν είσαι αρκετά ευκίνητος ή αν τόσο εσύ όσο και οι άλλοι δύτες που βουτάς μαζί, είστε “ομαδικοί παίχτες”, τότε οι στολές με το φερμουάρ πίσω είναι καλή επιλογή.

Αν ωστόσο ισχύουν τα παραπάνω αλλά παρ’ όλα αυτά θέλεις να είσαι αυτόνομος και αυτάρκης, τότε οι στολές με το φερμουάρ μπροστά είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα.  

Παρελκόμενα

Γιλέκο – vest

Για τις περιόδους μέχρι και τον Μάιο – Ιούνιο που το νερό είναι συγκριτικά πιο δροσερό, προτείνεται η χρήση του γιλέκου – vest.

Κουκούλα

Μπορείς επίσης να συνδυάσεις και την κουκούλα.

Μονοσόρτς

Αν είσαι από αυτούς που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε μία στεγανή στολή, τότε η χρήση του μονοσορτς είναι απαραίτητη.

Μποτάκια

Τα μποτάκια είναι επίσης απαραίτητα μιας και προσφέρουν εκτός από θερμική προστασία, προφύλαξη των ποδιών από κοψίματα, γρατζουνιές και εκδορές, την ώρα που περπατάμε με φορεμένο τον εξοπλισμό, είτε για να μπούμε στο νερό από ακτή, είτε να φτάσουμε στο σκάφος.  

Φροντίδα στολής Υγρού Τύπου

Δες αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να ΜΗΝ κάνεις προκειμένου να εξασφαλίσεις ότι η στολή σου θα είναι αποτελεσματική και θα σε προστατεύει για αρκετά χρόνια.

Απόφυγε να την:

  • πλένεις με καυτό νερό.
  • πλένεις σε πλυντήριο.
  • στύβεις.
  • αφήνεις άπλυτη. (Το χλώριο της πισίνας κάνει την ίδια ζημιά με το αλάτι) 
  • αποθηκεύεις διπλωμένη.
  • Να αφήνεις πάνω της βαριά αντικείμενα.

 – Ξέπλυνέ την με κρύο ή το πολύ χλιαρό νερό μετά από κάθε χρήση. – Άφησε την να στεγνώσει καλά, μέσα έξω. – Αποθήκευσέ την κρεμασμένη σε μια κρεμάστρα και σε μέρος που να αερίζεται σωστά. 

Στολές Υγρού Τύπου.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον καταδυτικό εξοπλισμό;

  1. Δες τον οδηγό του σύγχρονου καταδυτικού εξοπλισμού εδώ
  2. Κάνε εγγραφή στην δωρεάν ψηφιακή μας εκπαίδευση εδώ

Αφήστε μια απάντηση